-Det som driver meg er blant annet kampen mot urettferdighet, mot makthierarkiet, mot avmakt, tvang og manglende brukermedvirkning, sier vinner av Tabuprisen Målfrid J. Frahm Jensen. Prisen er en heders- og ærespris fra Rådet for psykisk helse som ble stiftet for 20 år siden.

Nærmere 400 deltakere håper arrangørene å samle til årets Amaliedager. – Vi har store forventninger til vår brukerstyrte fagkonferanse, sier Aage Reitan i Aurora.

Rus og problemer rundt psykisk helse gjelder mange. Nå har Selvhjelp Norge i samarbeid med Helsedirektoratet laget en fyldig oversikt over organisasjoner innen feltet.

Blogger

Her vil vi presentere eksterne bloggere rundt tema om erfaringer og psykisk helse. Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker å vite mer om hvordan man blir med i vårt bloggnettverk.

Har du tenkt over det? Hvor mye er du verdt? Sammenligner du deg med andre og tenker at du er enten mer eller mindre verdt enn dem? Sammenlignet med familien, naboen, venner, bekjente eller hun som sitter og tigger på gata – hvor mye er du verdt? ”Alle er like mye verdt” – er et kjent uttrykk, men tenker du virkelig slik? Lever du slik?

Jeg er foredragsholder, artist, låtskriver, kundekonsulent, og nå skal jeg også gi ut min aller første roman. Livet går så det suser. Likevel så klarer jeg å kjenne på skam over at jeg er bipolar.

I går tenkte jeg på min egen begravelse. Det startet som en grusom dag hvor alle tanker kvernet om sykdommen min.

Siden jeg gikk med stigmaet psykisk syk mann etter innleggelsen trodde jeg at folk ville tenke at jeg var farlig. Et negativt mediefokus er ekstra stigmatiserende for menn.

En av nøklene til et godt liv, er å klare og gi slipp. Gi slipp på sinne, bitterhet, og frustrasjoner i forhold til hendelse og personer i din fortid. Gi slipp på forventninger, perfeksjonisme og stress i forhold til nåtiden. Gi slipp på å gå og vente på noe som skal skje i fremtiden, og dermed bli stresset av vente-tiden.

Jeg har begynt å samle på gode øyeblikk: Jeg sparer på dem, skriver dem ned, gjemmer dem i hjertet mitt. De gode øyeblikkene er livsviktige. Jeg trenger dem for ikke å havne i kjelleren igjen.

 

Det er så fryktelig lett å gå i den fellen at jeg ikke stoler på meg, selv, og ikke stoler på mine egne vurderinger. Jeg vet at mye av dette skyldes min bakgrunn, som pårørende til alkoholikere. I en slik familiesituasjon blir mange så opptatt av å skjule det som foregår, at det blir helt umulig å finne ut hva som egentlig er sant. Som barn kunne jeg buse ut med «han er jo full!» - med det resultatet at jeg fikk kjeft, eller at jeg fikk beskjed om at jeg tok feil. Av og til ble jeg sendt på rommet mitt.

Er det mulig at vi blir sykere av andres forventninger om vår sykdom? Ja litt som Rosenthal-effekten, der en studie viste at lærere som hadde fått en opplysning om at noen elever (de var tilfeldig utvalgt) var spesielt lovende, skapte en forventning som over tid produserte den forventede effekten. Kan dette også virke på forventninger som er noe negativt?

Før jeg ble syk med bipolariteten var jeg det jeg kaller en bortskjemt drittunge. Mange mener jeg er for hard mot meg selv når jeg karakteriserer den jeg var som det. Jeg var ung, og kjente ikke til hva som virkelig var viktige verdier å sette fokus på. Men så ble jeg syk, og opplevde å bli adskilt fra venner og familie over lengre tid.

Et eller annet sted i underbevisstheten må mine foreldre ha visst at jeg kom til å jobbe mot stigmatisering. Setter du mine initialer i etternavnene sammen med fornavnet blir det jo tross alt stigma.

Du tror kanskje jeg har sett feil på kalenderen, for akkurat nå i desember burde jeg vel heller skrevet God jul – og Godt Nytt År…? Men det er bare det, skjønner du, at for å få en god jul og et godt nytt år – og mange gode dager deretter - må du først foreta noen gode valg. I alle fall må jeg gjøre det slik, og sannsynligvis likner du litt på meg….?

”Du skal være bra frisk for å være syk” er et kjent uttrykk. Vi har alle hørt historiene om syke mennesker som kjemper mot systemet. De som sier at den tøffeste kampen er ikke selve sykdommen men alt rundt.

Det å gå ut med et prosjekt som heter Bipolar Superstar utstråler selvtillit på mange måter. Og det har jeg i de fleste områder i livet. Jeg vet at venner og familie setter pris på meg akkurat som jeg er. Arbeidet både i SEB og prosjektet går også veldig bra.

Jeg har i lengre tid tenkt på å skrive om menn og mental helse. Men det har tatt lang tid å forme det. På en måte har jeg visst hva jeg hadde på hjertet, men ikke hvordan jeg skal si det. Jeg har vært inne på noe rundt dette i min egen blogg tidligere. For menn og mental helse er et tema jeg virkelig brenner for. Blant annet i kraft av å være mann selv.

Som du ser av overskriften så ønsker jeg mer tvang. Ikke for alle, men om jeg noen gang blir lagt inn igjen vil jeg at jeg blir lagt inn på tvang. Jeg er enig i at ting kan endres når det kommer til det feltet. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke noen gang har blitt spurt om å skrive et dokument hvor jeg forklarer hvordan tvangen skal utføres på meg.

Det er noe eget med den følelsen jeg har når jeg ligger i god fart på veien over «høgda», som vi kaller den, på vei hjem fra jobb. Det er mine daglige minutter med mindfulness - å gli gjennom svinger, skue langt fremover og kjenne at man har kontroll på kjøretøyet mens åkrene bølger mykt på hver side av veien.

I min hverdag bruker jeg mye av det jeg lærte da jeg var syk til å utvikle meg videre som menneske, skriver Stig Mass Andersen i sitt nye blogginnlegg.

Jeg har fire års erfaring i å ha en bipolar diagnose. Selv om noen mener jeg skulle hatt den før. Dermed fikk jeg diagnosen ganske sent. Så jeg har samtidig 28 års erfaring i å ikke ha diagnosen. Det er viktig i min tilnærming til å leve med den. Jeg jobber som kundekonsulent, er artist, foredragsholder, bror, kamerat, kjæreste, sønn og mye annet. Alt dette tar jeg med meg inn i prosjektet og i bloggingen, skriver Erfaringskompetanse.nos nye blogger Stig Mass Andersen.

Hva skjer når behandlingstilbud innenfor psykiatrien kuttes eller legges ned? Jo enda flere finner veien til alternative tilbud, ja mange flere enn vi vet om, fordi det snakkes ikke så høyt om det. Ja det får da være måte på, først har de en sykdom som ikke vises en gang, og så går de til en behandler som ikke er godkjent av folketrygden, vær så god stå frem gale menneske!

Avisa Nordlys tok kontakt på fredag for å få meg til å fortelle litt om opplevelsene i forbindelse med min erfaring med reiming. Mange saker har vært rullet opp de siste ukene om tvang og bruk av reimer i psykisk helsevern.

Facebook:

Europarådet kritiserer Noreg for omfattande bruk av tvang i psykiatrien og meiner tvungen elektrosjokkbehandling kan vera i strid med menneskerettane. Trist og alvorleg, meiner Rådet for psykisk helse.

Ny forskning avslører at 76 prosent av norsk barnevernsungdom har en alvorlig psykisk diagnose. Nå erkjenner barneministere Solveig Horne at oppfølgingen av disse barna har vært for dårlig.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy - Log in

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.