-Dette var moro, endelig kan vi høste frukter av det arbeidet vi har lagt ned, sier stipendiat Ann-Mari Lofthus ved Akershus universitetssykehus etter gårsdagens presentasjon av undersøkelsen «Bruker spør bruker om ACT».

Noen mennesker med alvorlig psykiske lidelser er vanskeligere å nå - og holde kontakt med - for helsepersonell. En undersøkelse viser at denne gruppen får et bedre liv med den oppsøkende behandlingsformen ACT.

En av nøklene til et godt liv, er å klare og gi slipp. Gi slipp på sinne, bitterhet, og frustrasjoner i forhold til hendelse og personer i din fortid. Gi slipp på forventninger, perfeksjonisme og stress i forhold til nåtiden. Gi slipp på å gå og vente på noe som skal skje i fremtiden, og dermed bli stresset av vente-tiden.

Krisetid

Det er aldri for seint for en krise. Det er bare å begynne tidlig, for det er nok å ta av. Vi snakker spedbarnskrise, den berømmelige trassalder, førskoleklemma og tenåringsnykker, førtiårskrisa og den deprimerende alderdommen. Men vent nå litt, vi har jo glemt kvartlivskrisa. Den som dukker opp når du virkelig skal være på høyden. Når du skal fikse både utdanning, kjæreste og nytt sted å bo. I tillegg til å være hipp og kul dukker det kanskje opp en nyfødt stakkar også, i tillegg til studielån og en lommebok med flere kvitteringer enn kontanter. Det er tøft å runde de 25.

Ja, det er faktisk det. Stadig flere unge møter veggen før man rekker å stave ordet ”utbrent”. For det koster å henge med, holde drivet, få maksimalt ut av det å være på høyden. Den nesten grenseløse valgfriheten mange unge kjenner på, kan bli for voldsomt. Eller som psykolog Per Arne Løkke beskriver i kronikken ”Ungdommens nødrop”: ”Det er ikke opprøret mot makten som i dag er ungdommenes mentale arena, men kampen om å prestere og lykkes”, skriver han som mener mestring, ikke omsorg er nøkkelord for dagens oppdragelse.

Jeg snakket nylig med en kvinne som har kjent på nettopp det. Hun forteller om studier og et heftig sosialt liv, men aller mest forventninger fra venner og familie. Hun var 25, hadde aldri kjent på hva hun egentlig ville bli i livet, men valgte likevel studier i tillegg til to, tre jobber for å klare husleia. Det tok nesten knekken på henne. Hun sluttet, ble sykemeldt og innlagt på psykiatrisk avdeling. Etter hvert ble det noen småjobber før nye studier ventet fem år senere. Denne gangen er det annerledes. Hun har dempet kravene til seg selv. Lar prestasjonene ligge et hakk lavere.
 ”Presset ble for stort. Rollen var for krevende. Det er ikke rart det er kø hos psykologene på universitetene”, betror hun som nå kjenner at livets vrangside er borte

Så hvorfor må presset være så stort? Må man fikse alt på en gang selv om man er ung, lovende og stadig får spørsmål om hva man skal bli når ”man blir stor”? Før reiste man på dannelsesreise for å utvikle personligheten og få større innsikt og forståelse for andre kulturer. Kanskje det er på tide å ta et friår og dra på en moderne dannelsesreise. Klart det er viktig å ha et mål å strekke seg mot, det å søke mot noe som kjennes meningsfylt enten det er studier eller arbeidsliv. Noen ganger trenger vi også kriser for å komme videre, bli sterkere. Men hvorfor ikke la veien være målet i stedet for å kjenne blodsmaken i halsen idet vi haster av sted for å rekke noe ullent langt der fremme. Det trenger ikke være bortkastet dersom man klarer å finne seg sjøl. Det er aldri for tidlig å hoppe av.

Kronikken har stått på trykk i Varden

Astrid Borchgrevink Lund
 Spesialrådgiver kommunikasjon

Publisert: 9:06 - 09. March 2012

Sist oppdatert: 13:41 - 09. March 2012

Facebook:

I år feirer vi grunnlovsjubileum i Norge, og i den sammenheng er det naturlig å skue både bakover og fremover. Å huske hvem vi er handler om å finne sin vei – enten det handler om å bli det landet vi har muligheter for å være – eller det handler om den enkelte i møte med seg selv og sine relasjoner og  nettverk.

Historien om bien og blomsten er historien om hvordan liv skapes. Vår eksistens er helt avhengig av bier og humler, men nå er disse utrydningstruet.

"Så fantastisk å få lov til å reise denne merkelige, morsomme, triste, glade, rare, underfundige reisen gjennom livet med deg." Slik står det skrevet på tekoppen min, og det er kunstneren Bjørg Thorhallsdottir som på denne måten uttrykker ulike opplevelser av livet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy - Log in

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.