- Hvorfor involvere pårørende? Jo, for det første fordi de bærer på viktig kunnskap, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på Pårørendekonferansen 2015.

-Beate Tveten deler viktig kunnskap både fra pårørendeperspektivet, men også hva datteren Kamilla som rusavhengig hadde av meninger, sier Tom Runar Bergane, seniorrådgiver Erfaringskompetanse.

«Å sette farger på livet» er en bok som tar for seg nye og viktige utviklinger og begreper innen psykisk helsearbeid, som en konsekvens av samhandlingsreformen fra 2012.

Humor og psykisk helse

Jeg lo ikke den gangen jeg fikk valget mellom å legge meg inn frivillig eller bli tvangsinnlagt, men jeg har flirt enormt mye av det senere. Hva slags valg er det? Det er ikke noe ordentlig valg, jeg kunne enten bli innlagt – eller innlagt.

Jeg lo ikke da jeg oppdaget at skuffene på kjøkkenet på psykiatrisk var låste, men i dag fleiper jeg om det i foredraget mitt: ”Jeg ville fortsatt ta mitt eget liv da jeg var innlagt, men hallo, det er jo ikke sånn at knivene ligger fremme på akuttavdelingen!” Publikum ler, de som tør.

Har vi lov å le av det som har vært psykisk vondt i lang tid? Jeg skriker ut et rungende ja! Det er noe som heter tragedie + tid = komedie. Det er sant. Humoren min, den nord-norske humoren, galgenhumoren, kreativiteten min som gjorde at jeg så humor i det, den beksvarte humoren – mørkere enn mørketida her oppe i nord, det var den som gjorde at jeg reiste meg opp fra dypet.

Jeg veltet meg rundt i min egen tragedie der jeg lå på sofaen. Med tre barn, to hundre kroner på konto, en pose kyllingfilet i frysern, og en liten guttunge som banket på døra med en bursdagsinvitasjon i handa.. det var slik det begynte. Jeg så for meg at jeg måtte sende av gårde ungen min i bursdag med et par kyllingfilet i gave, ja etter at jeg hadde tint dem. Jeg lo, jeg knakk sammen, det var så tragisk at det var komisk.

Etter det ble det konkurranse med meg selv: hvordan få mest mulig utav en to hundrelapp. Jeg begynte å blogge, og helt bevisst se det komiske i mine psykiske problemer. Jeg ble lykkelig. Ingen av mine hendelser vil noen sinne forsvinne, men jeg kan velge å le av mye. Hvis jeg skulle bært på alle mine tidligere hendelser kun som en stor tragedie, tror jeg ikke jeg hadde stått oppreist den dag i dag. Jeg hadde antagelig enda ligget på den sofaen, grått, og kvernet på de dystre tankene.
Det er en treningssak å se humor i tragedier, og nå etter lang tid med trening finner jeg noe morsomt i det meste. En måte er å skrive ned sine tragedier og bevisst finne noe å le av der, og det er lov å ”flire sæ lørvat” av alle psykiske utfordringer. Det er ingen andre enn deg selv som skal sette grensen for hva du kan le av. Det er lov å le av absolutt alt som har med deg selv å gjøre. Så vil de andre le med deg, hvis de tør. Jo mer vi ler, jo flere er det som tør å le av sine egne opplevelser, og jo mer moro får vi det, og ikke minst er det ofte lettere å snakke om noe når vi kan flire litt av det samtidig. Det er mye terapi i en god latter, og det er smittsomt, så gå ut og smitt noen i dag!
Lattermild hilsen fra

Linda Persen 

http://www.lindapersen.no

Publisert: 9:39 - 20. januar 2012

Sist oppdatert: 10:08 - 20. januar 2012

Facebook:

Ny forskning avslører at 76 prosent av norsk barnevernsungdom har en alvorlig psykisk diagnose. Nå erkjenner barneministere Solveig Horne at oppfølgingen av disse barna har vært for dårlig.

Ansatte og ledere i flere kommuner i Vesterålen er opprørte over at spesialisthelsetjenesten ikke lenger samhandler med dem om hjelp til personer med alvorlige og langvarige psykiske helse og rus-lidelser.

Ny forskning viser at undervisning i psykisk helse kan minske risikoen for selvmord, men det er ikke obligatorisk i norsk skole. Nå har helsesøstrene laget sitt eget opplegg til ungdomsskolene i Sandefjord.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern - Logg inn

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.