-Vi brenner for jobben, sier Ruben Grytten og Kari Jasinski som er pårørendeansvarlig i Sarpsborg kommune.

- Hvorfor involvere pårørende? Jo, for det første fordi de bærer på viktig kunnskap, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på Pårørendekonferansen 2015.

-Beate Tveten deler viktig kunnskap både fra pårørendeperspektivet, men også hva datteren Kamilla som rusavhengig hadde av meninger, sier Tom Runar Bergane, seniorrådgiver Erfaringskompetanse.

- Alle har erfaringer

- Mer åpenhet om psykisk helse er viktig, sier komiteleder Bent Høie(H) som på nettmøte fikk spørsmål om politikeren har egne erfaringer han vil dele.

Les også

- Nei, ikke personlig. Men alle familier tror jeg har erfaringer med psykiske lidelser. Jeg er opptatt av at selv om Norge har et veldig godt helsevesen, så er det noen pasienter som ikke får den hjelpen de trenger. Jeg ble engasjert i helsepolitikk som ungdom i Rogaland. Da oppdaget jeg at Rogaland på det tidspunktet ikke hadde et eget psykisk helsetilbud til ungdom - og så at mange rundt meg hadde behov for hjelp som de ikke fikk, sa lederen av Helse- og omsorgskomiteen.

Gode spørsmål
 - Hva synes du om spørsmålene og de problemstillingene leserne var opptatt av?
 - Det kom inn mange gode spørsmål og forslag til forbedringer. Naturlig nok kom det en del om tvang og balansen med behandling med eller uten psykofarmaka. Dette er politiske utfordringer. Viktigheten av erfaringskompetanse kom også opp. Erfaringskompetanse har et viktig formål som vi må bygge videre på, sa Bent Høie etter nettmøtet.

Solskinnshistorier
 På spørsmål om alle kjendisene som står frem etter at de har møtt veggen, bidrar til større åpenhet eller om det kan bli for mange solskinnshistorier, svarte Høie følgende:
 - Jeg tror det bidrar til mer åpenhet. Det gjør det lettere for andre å være åpne om sin sykdom og lettere å søke hjelp - forhåpentligvis også tidlig. Så mener jeg at det også er en myte i dag at hjelp i psykiatrien ikke hjelper - derfor er det bra at mange forteller om at de også er blitt bra. 

Psykebil i helseforetakene
 Dette er noen av spørsmålene Høie rakk å svare på før han måtte sette seg på flyet til Tromsø:
 Målfrid J. Frahm Jensen: - Vil dere snarlig etablere psykebil i alle helseforetak, slik at psykisk syke skal få verdig syketransport på lik linje med somatisk syke. Nå foregår mye av denne transporten med politi. Dette er sløsing med politiets ressurser (mannskap og penger), og det er uverdig for syke mennesker. Både Helse-Bergen og Helse-Stavanger er gode forbilder her.
 Svar: - Ja, der er Helse Vest et godt forbilde! Vi har også fra Stortingets side tatt dette opp i budsjettinnstillingen og jeg regner med at de andre helseforetakene følger dette opp - hvis ikke må vi etterlyse det. 

Erfaringskonsulenter
 Karin: - Hvordan vil du jobbe for å styrke bruker- og pårørendeerfaringene framover? Slik at disse verdifulle erfaringene blir tatt med i forskningsprosjekter - allerede fra starten av et prosjekt, samt i tjenesteutvikling. Hilsen Karin fra Bergen.
Svar: - Dette er jo nettopp en av oppgavene til Erfaringskompetanse og som jeg håper vi får enda flere resultater fra. Så er vi også veldig fornøyde med at noen helseforetak har ansatt erfaringskonsulenter som drar erfaringskompetansen direkte inn i praksis. 

Tvang og beltelegging
 Bjørn Ingar Pedersen: - Hva mener du om den omfattende bruken av tvang i form av beltelegginger. Ofte blir situasjonen provosert fram på avdelingen, fordi "pasienten" ikke blir forstått eller av andre årsaker som selve opplevelsen av å være sperret inne eller nektet permisjon osv. Sånn som jeg ser det så vil omsorg i form av ord, altså enkle spørsmål og gode råd være løsningen slik at man unngår å beltelegge mennesker, som jo ikke er omsorg men et alvorlig overgrep som heller ikke bør kalles behandling. Hva mener du om dette?

Svar: - Jeg er enig i at kompetanse, stabilitet og gode mellommenneskelige relasjoner er viktig for å hindre unødvendig og feil bruk av tvang. Flere behandlingstilbud har lykkes godt med å redusere bruken av tvang gjennom alternative metoder. 

Vil du se samtlige spørsmål og svar, klikk på "Gjentakelse" nedenfor.

Som leder av Stortingets helse- og omsorgskomite siden 2009, kjenner Høie feltet godt. Rogalendingen har vært aktiv som fylkespolitiker siden nittitallet og helse har vært et område som har engasjert. Han har sittet på Stortinget siden 2000 og fast innvalgt siden 2001 med komitelederrollen siden 2009. Høie har vært med i Høyres arbeidsutvalg og ble i fjor valgt til andre nestleder. Psykisk helse er noe som opptar Høie, senest her på Erfaringskompetanse.no med kronikken "Viktigere enn valg".
Våre lesere kjenner Høie blant annet fra deltakelse i en av senterets paneldebatter på Litteraturhuset i Oslo. Da var temaet ”Frisk uten piller?”

Klikk på "Gjentakelse" nedenfor for å se spørsmål og svar.

 

Fikk du ikke med deg Erfaringskompetanse.nos nettmøte om Paulsrudsutvalgets innstilling om tvang med utvalgsleder Kari Paulsrud? Her er spørsmålene og svarene fra møtet.

Publisert: 13:00 - 08. september 2011

Sist oppdatert: 16:19 - 09. september 2011

Facebook:

Ny forskning avslører at 76 prosent av norsk barnevernsungdom har en alvorlig psykisk diagnose. Nå erkjenner barneministere Solveig Horne at oppfølgingen av disse barna har vært for dårlig.

Ansatte og ledere i flere kommuner i Vesterålen er opprørte over at spesialisthelsetjenesten ikke lenger samhandler med dem om hjelp til personer med alvorlige og langvarige psykiske helse og rus-lidelser.

Ny forskning viser at undervisning i psykisk helse kan minske risikoen for selvmord, men det er ikke obligatorisk i norsk skole. Nå har helsesøstrene laget sitt eget opplegg til ungdomsskolene i Sandefjord.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern - Logg inn

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.