Julefeiring alene

Jeg har valgt å tilbringe julen alene noen ganger. I media fokuseres det veldig på at alenejul bare er trist. Media har på en måte en uskrevet lov som sier at de som sitter alene på julaften lider av ensomhet, men jeg har bare valgt alenehet.

Skrevet av: Ekstern bidragsyter

Jeg har aldri følt meg ensom, men jeg har vært mye alene. Jeg har brukt mye tid og energi på å grue meg til det store juleselskapet, og invitasjoner til selskapligheter var det store marerittet i årene med depresjoner og angst.

Nå som angst og dype depresjoner ikke er en del av min hverdag lenger så kjenner jeg allikevel lyst til å holde fast ved min alternative jul.
Det ble altså til at jeg presset meg i mange år fordi jeg ikke hadde mot til å si nei takk, men julestresset gjorde meg til slutt så urolig at jeg til sist meldte ifra til familien at jeg ville være alene på julaften – dette til stor bekymring for familien for de hadde jo også lært av media at alenejul må gjøre vondt.
Jeg valgte allikevel å tilbringe julen på min lille ett-roms.

Jeg pyntet ikke, jeg spiste hverdagslig vegetarmat, jeg koste meg med dadler og farris, men ellers ingen sjokolade eller annet julegodt for det syns jeg ikke jeg må ha for å ha en god dag.
Jeg har ikke tv så juleprogrammene slapp jeg unna, og jeg innvilget radioen en lengre ferie.
Jeg hadde kjøpt en cd med meditativ musikk og interessante bøker hadde jeg også nok av.
Jeg tente lys og røkelse slik jeg også gjør mye av i hverdagen, og jeg følte en indre fred fordi jeg hadde valgt alenehet denne julaften.
I aleneheten
-fikk jeg tid til deilig stillhet.
-jeg tenkte gode tanker og sendte noen av dem ut i verden.
-jeg fylte meg med kjærlighet til alt som lever.
-jeg satt og så inn i en flamme.
-jeg fikk god tid til ettertanke.
-jeg tenkte også igjennom hva jul er, eller ikke er for meg!
Det er ikke slik at jeg ikke er glad i familien min.

Jeg er fortsatt gavmild, men jeg valgte å kutte ut julegaveinnkjøpene. Handelsstaden ønsker selvfølgelig at jeg skal være med slik at de kan nå omsetningsrekord, men jeg velger å være hensynsløs.
Dagen ble faktisk sååå fin at jeg fikk lyst til å tilbringe julaften alene om igjen, også får jeg heller tilbringe tid sammen med familien på andre dager i løpet av året.
Jeg vil komme med en oppfordring til media om at de bør være mer fokusert på å inspirere de som er ufrivillig alene til å gjøre juledagene så hyggelig som mulig for seg selv.

Til deg kjære medmenneske vil jeg gjerne si:
Vær så snill og ikke ha dårlig samvittighet når du tenker på at feks jeg sitter alene.
Tenk heller på hvor lykkelig jeg må være som kan ha det så godt når jeg er alene med deilig stillhet.
Jeg følte jeg måtte ta noen valg i forhold til julen og de er jeg fornøyd med.
I 2011 må det bli jul i huset på landet sammen med det nydelige «adoptivbarnet» mitt -katten Josefine.
Det har jeg bestemt!!
Det er i grunnen godt å kunne velge selv!!
For meg er det trygt med det som er enkelt. Altså min alternative jul.
God jul med dine valg for julen 2011!!

Mona M. Aune har i hele sitt voksne liv slitt med depresjoner, og har flere erfaringer fra psykiatrien og det psykiske helsearbeidet. Hun har brukt medisiner, men har selv klart å bli helt medisinfri. I sine bedringsprosesser har hun brukt flere alternative metoder, blant annet kostholdsendringer.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.