Alternativer til tvang – samlet i et ressurshefte

Mennesker som har opplevd tvang, hva er deres forslag til forbedringer i det psykiske helsevern? – Publikasjonen viser at brukernes forlag lang på vei får støtte i forskning på dette området.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Dagfinn Bjørgen er ansvarlig for å koordinere Erfaringskompetanses forsknings- og utviklingsoppgaver. (FOTO: BIRGITTE FINNE HØIFØDT)

– Det er første gang vi har fått en systematisk gjennomgang av hva brukerne sier kunne ha blitt gjort annerledes for å redusere bruken av tvang, sier Bjørgen.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har fått tilskudd fra Helsedirektoratet til å lage dette ressursheftet.

– Heftet er et samarbeidsprosjekt med forskerne Reidun Norvoll og Tonje Lossius Husum ved Senter for medisinsk etikk på Universitetet i Oslo, sier han.

Det er et nasjonalt mål å få ned bruken av tvang. Helse og omsorgsdepartementet la i 2012 en forpliktende strategi for økt frivillighet i de psykiske helsetjenester.

Åpne gruppeintervjuer

For å få frem tvangserfaringene inviterte Erfaringskompetanse.no til workshoper i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø gjennom åpne gruppeintervju.

– Ressurshefte vil være klart i løpet av årsskifte, sier Dagfinn Bjørgen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Slik vil de forebygge overdødelighet ved alvorlig psykisk lidelse
    Dødeligheten blant mennesker med schizofren lidelse er over fire ganger høyere enn for normalbefolkningen. – I stedet for å si «Vi kan ikke redde alle» må vi spørre oss «Hvordan kan vi redde flere?» sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse....
  • Vi lanserer nytt videoarkiv
    Vi har nå laget et lett tilgjengelig og søkbart videoarkiv hvor vi har inkludert over 100 filmer fra våre intervjuer, paneldebatter, toppmøter mm. de siste årene. Arkivet er delt inn i kategorier hvor man lett kan finne, se, dele og kommentere innholdet....
  • Forskeren forklarer: Fra rus til et stabilt arbeidsliv
    Ragnhild Fugletveit har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hva som var viktig for at mennesker med rusproblemer kunne bli stabile arbeidstakere. Hun trekker spesielt fram betydningen av å bli «rusfri først»....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv