Alternativer til tvang – samlet i et ressurshefte

Mennesker som har opplevd tvang, hva er deres forslag til forbedringer i det psykiske helsevern? – Publikasjonen viser at brukernes forlag lang på vei får støtte i forskning på dette området.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Dagfinn Bjørgen er ansvarlig for å koordinere Erfaringskompetanses forsknings- og utviklingsoppgaver. (FOTO: BIRGITTE FINNE HØIFØDT)

– Det er første gang vi har fått en systematisk gjennomgang av hva brukerne sier kunne ha blitt gjort annerledes for å redusere bruken av tvang, sier Bjørgen.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse har fått tilskudd fra Helsedirektoratet til å lage dette ressursheftet.

– Heftet er et samarbeidsprosjekt med forskerne Reidun Norvoll og Tonje Lossius Husum ved Senter for medisinsk etikk på Universitetet i Oslo, sier han.

Det er et nasjonalt mål å få ned bruken av tvang. Helse og omsorgsdepartementet la i 2012 en forpliktende strategi for økt frivillighet i de psykiske helsetjenester.

Åpne gruppeintervjuer

For å få frem tvangserfaringene inviterte Erfaringskompetanse.no til workshoper i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø gjennom åpne gruppeintervju.

– Ressurshefte vil være klart i løpet av årsskifte, sier Dagfinn Bjørgen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

 • Det er litt som et eget språk

  kr 100,00
  Kjøp
 • Samarbeid om gode løsninger

  kr 100,00
  Kjøp
 • Journal og epikrise. Hva har du skrevet om meg?

  kr 75,00
  Kjøp
 • Taushetsplikt. Hvem skal vite?

  kr 50,00
  Kjøp

SISTE SAKER

 • Forskeren forklarer: Fra tvang til dialog på sikkerhetsavdelingen
  Pasienten hadde vært i behandling gjennom flere år på sikkerhetsavdeling. Nå har forskere undersøkt effekten av at personalet la om til mer samarbeid og dialog med pasienten....
 • Dette er temaene vi vil løfte frem i 2019
  I 2019 vil Erfaringskompetanse ha særlig fokus på mennesker med alvorlige og langvarige psykiske lidelser. Leder Hilde Hem forteller om planlagte prosjekter for året, og hvordan senteret plasserer seg i det offentlige ordskiftet om psykisk helsevern....
 • Hva var viktig for at jeg kunne bli rusfri?
  Hvilke verktøy har vært, og er, viktige for de som har funnet veien ut av avhengigheten? Prosjektet «Et bedre liv» besøker pasienter i rusbehandling landet rundt for å dele sine bedringshistorier....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv