– Det er lov å si nei takk

Erfaringskonsulent Erik Torjussen mener «hvite dager» er et av flere virkemidler for å redusere bruken av alkohol. På «Mørketidskonferansen 2015» som starter i dag, snakker han om hvordan man kan forholde seg til rus hos godt voksne.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

Konferansen i Tromsø har fokus på eldre, psykisk helse og rus og der temaene er rettet rundt opplevelsene rundt ensomhet, isolasjon og selvmordsproblematikk, men også hva som er god psykisk helse og meningsfulle liv.

Risikofylt forhold
– I forhold til opptrappingsplanen for rus er det viktig å ha et øye på den delen av befolkningen som er i ferd med å bli eldre. Så mange som 17 prosent har et risikofylt forhold til alkohol og økningen er blant de eldre. Når man snakker om rus tenker mange på narkotiske stoffer, mens det er lite snakk om det som foregår i de tusen hjem i forhold til alkohol, sier Torjussen til Erfaringskompetanse.

Vanskelige overganger
– Hvorfor har vi fått denne økningen blant eldre? -Det handler mye om «det gode liv» der vi har fått bedre økonomi, reiser mer enn før og kan unne oss noen flasker ekstra. Det å kose seg har blitt synonymt med alkohol, men det kan få negative konsekvenser både for den fysiske og psykiske helsa. Du er ikke et dårlig menneske selv om du drikker, men mange bruker det som en form for medisinering eller er deprimert eller er i sorg fordi man går over i pensjonistenes rekker. Overganger kan være vanskelige.
Trenger ikke forsvare
– Hva man gjøre for å endre situasjonen?
– Det er alltid lurt å snakke om det uten at man trenger å bortforklare eller unnskylde seg for at man velger noe annet å drikke enn alkohol til maten. Det skal ikke være nødvendig å forsvare at man ikke drikker, understreker erfaringskonsulent Erik Torjussen.
Konferansen arrangeres av Norsk sykepleierforbund og NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv