– Et nødvendig nettverk

En erfaringskonsulent er ett av verktøyene for å skape bedre helsetjenester. Det er en ny yrkesgruppe, og det var behov for å lage et nettverk for disse. Det har Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse gjort i fire år nå.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

ERFARINGSUTVEKSLING: 17 erfaringskonsulenter fra hele landet var samlet på Gardemoen i regi av Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse onsdag og torsdag.

Sentralt for den fjerde samlingen for erfaringskonsulenter var å diskutere nærmere hvordan erfaringskonsulenter kan bidra til større grad av brukermedvirkning ved å involvere brukerorganisasjonene.

Astrid Weber er erfaringskonsulent ved psykiatrisk senter for Tromsø og omegn, Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Hun ser samarbeidet med brukerorganisasjoner og brukerrepresentanter som svært viktig.

– Det gjør jobben min mindre ensom. Men det viktigste er at vi sammen kan løfte frem viktige saker og legge større press på beslutningstakere for å få til endringer som er ønsket av brukerne, sa Weber i sitt innlegg på samlingen.

Nyttig nettverk

– Jeg ser at disse samlingene er nyttig for å styrke nettverket, sier Ann-Kirsti Brustad. Hun er med på erfaringskonsulentsamling for første gang. Brustad har vært ansatt som erfaringskonsulent ved Bikuben, regionalt brukerstyrt senter siden 2009.

– Gjennom å danne nettverk kan vi være med å synliggjøre hvor mange som gjør denne jobben, tror Brustad.

I Norge er det nærmere hundre personer som arbeider i kommuner og spesialisthelsestjenesten i stillinger som erfaringskonsulenter og medarbeidere med brukererfaring.

– Det er viktig at vi vet om hverandre og kan jobbe sammen, vi må ikke gå i fella hvor vi ikke får til samhandling oss i mellom, sier Brustad.

Vil løfte pårørendeerfaringen
 I sitt virke som erfaringskonsulent jobber Ann-Kirsti Brustad mye med pårørende.

– Det er behov for lære opp profesjonene i psykisk helsetjenester til å se nettverket og familien rundt brukeren.

– Å jobbe rett mot pårørende er kjempeviktig. En erfaringskonsulent kan være med å forhindre sykdomsbelastning for de pårørende, har hun erfart.

– Det viktigste jeg kan gjøre som erfaringskonsulent er å møte pårørende så tidlig som mulig, og gi støtte til egen mestring.

– Vi er ikke så mange som jobber for brukermedvirkning for å styrke pårørenderøsta.

– Men et nettverk med andre erfaringskonsulenter gjør godt. Fellesskap er helt nødvendig, sier Ann-Kirsti Brustad.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv