Får terapi på grunn av tvangsbehandling

Inger-Mari Eidsvik har mange tvangsinnleggelser bak seg. De årene hun var lengt ute av psykiatrien var etter et opphold hvor hun ble behandlet uten medisiner.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

– Mellom hver innleggelse har jeg aldri brukt medisiner, sier Eidsvik, som til daglig jobber som samhandlingskonsulent innen rus og psykisk helse.

I forbindelse med deltakelse på Toppmøte 2014– med rett til å velge – fortalte hun på TV2 God Morgen Norge i dag om sin erfaring med å få en medisin hun ikke ønsker.

Tvangsbehandling er ikke behandling

-Å bli tvangsmedisinert er ingen god behandling, sier hun.

Hun tenker det beste er å bli skjermet slik at hun får følelsen av å bli ivaretatt. Men det er innholdet i skjermingen som ikke er god i dag, mener hun.

På grunn av opplevelsene på lukket avdeling og den behandlingen hun har vært utsatt for går hun i dag i terapi, og kan i perioder ha søvnvansker etter disse opplevelsene.

– Kanskje en bare trenger å få gire seg ned, sove, eventuelt ved hjelp av sovemedisin. Hvor er undringen i psykiatrien i dag, spør hun. Hva er for eksempel formålet med psykoser?

En trygg person å snakke med

Eidsvik har også gode opplevelser med sykehusopphold. Det som hjalp da var en behandler som var trygg å snakke med, som også tok henne på alvor slik at hun slapp antipsykotisk medisin.

– Å bli skjermet for en stund, samt en god relasjon til behandler var det som skulle til, sier hun.

I 1990 ble det gjort et videointervju med Eidsvik etter at hun hadde blitt tvangsmedisinert.

-Det fortvilende er at det samme skjer i dag, sier hun, som etterlyser legemiddelfrie behandlingstilbud, og håper det blir en realitet innen kort tid.

Se filmen her:

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv