Hva er normalt og hva er sykt?

Hva er normalt og når skal noe kategoriseres som sykdom, spør Trond F. Aarre, avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter til bladet Sinn&Samfunn.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

FOR MANGE DIAGNOSER: Det blir stadig flere diagnoser. Trond F. Aarre, avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter, liker ikke utviklingen. (FOTO: Astrid Borchgrevink Lund)

Aarre er skeptisk til at alt fra sorg og intenst spilling på internett, skal diagnostiseres. Nå foreligger utkastet til den femte reviderte utgaven av diagnosemanualen DSM(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Shopper for mye
– Se, her er listen over forslag til nye diagnoser: Er du hekta på pc-spill, shopper for mye, ligger med for mange eller er sint og lei deg. Ja, da risikerer du å tilfresstille kravene til en av de nye diagnosene som er foreslått, sier Aaare til bladet og fortsetter:
– Jeg er enig i at dette kan være tegn på at du kan ha problemer med å regulere atferden din, og det kan du gjerne få hjelp for. Men det betyr ikke nødvendigvis at du er syk. For å ha en sykdom må det ligge en grunnleggende dysfunksjon bak, presiserer Aaare som er spesialist i psykiatri.

Kritisk innlegg
Hele intervjuet kan du lese i Sinn&Samfunn. Trond F. Aarre ga i 2010 ut boka ”Manifest for psykisk helsevern” som er et kritisk innlegg til debatten om den tradisjonelle psykiatrien som i stadig mindre grad svarer til brukerorganisasjonene og myndighetenes forventninger. Boka kan du låne ved å sende en mail til bibliotek@erfaringskompetanse.no.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen
    Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få....
  • Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?
    Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen....
  • Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent
    Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS, Solveig Bartun Rob, mottok prisen som årets erfaringskonsulent 2019 under konferansen Sterkere Sammen....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv