Hvem er eksperten på livet ditt?

Hvem vet best om den psykiske helsa vår? Er det legen, den alternative terapeuten eller bare du selv som har svaret. Spørsmålet om hvilke kunnskapssyn som skal råde nå og i framtida er tema for paneldebatten på Litteraturhuset 21. november.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

INVITERER TIL DEBATT: Daglig leder Hilde Hem(f.v.) og spesialrådgiver kommunikasjon Astrid Borchgrevink Lund håper på en god debatt om framtidas kunnskapssyn når Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse, inviterer til paneldebatten på Litteraturhuset 21. november kl. 19. Arrangementet er gratis. (FOTO: VANJA VALJORD CHRISTENSEN)

Det er Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse som nok en gang inviterer til paneldebatt på Litteraturhuset om sentrale spørsmål innen vårt psykiske helsefelt. 21. november kl. 19 setter senteret psykisk helse, forskning og kunnskapssyn på dagsorden. For er det slik at forskningen tar hensyn til erfaringene fra brukerne i utviklingen av psykiske helsetjenester? Har vi politikere som tør utfordre det dominerende kunnskapssynet innen psykiatrien om hva som må til for at forandringer skal skje.

Står frem i media
I panelet sitter president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, forskningsjournalist/redaktør og forfatter av boka ”Kroppens skjulte intelligens, Åse Dragland og stortingspolitiker og politiske rådgiver på Aps partikontor, Karin Yrvin. Hun har stått frem i media og fortalt hvordan det er å leve med en bipolar lidelse. I tillegg stiller forsker og psykiater Ann Færden opp sammen med leder av Hvite Ørn og erfaringskonsulent Jan-Magne Sørensen. Debattleder er Erfaringskompetanses spesialrådgiver kommunikasjon Astrid Borchgrevink Lund. Arrangementet blir åpnet av daglig leder Hilde Hem, etterfulgt av seniorrådgiver Eva Svendsen som vil innlede.

Trenger endringsvilje
Paneldebatten blir arrangert i forbindelse med lanseringen av senterets utgivelse ”Ny kunnskap – ny praksis, Et nytt psykisk helsevern”. Den er skrevet av professor i sosialpsykologi ved Høgskolen i Volda, Tor-Johan Ekeland.

– Vi ser i dag at erfaringskunnskapen spiller en mindre rolle i forhold til det som er det rådende kunnskapssynet. Det betyr at det er et misforhold mellom helse- og sosialpolitiske visjoner om utviklingen av et nytt psykisk helsevern og hva som er praksis. Utviklingen av en kunnskapsplattform for psykisk helsearbeid som i større grad legitimerer erfaringskunnskapen, bør derfor ha ambisjon om å utfordre den praksis som råder i dag. Det er et langsiktig arbeid, og derfor mener vi at både ”Ny kunnskap – ny praksis” og paneldebatten kan være med å sette denne viktige tematikken på agendaen. Vi ser et tydelig behov for å legitimere erfaringskunnskapen og til det trengs det endringsvilje og samspill. Vi håper debatten kan være med på å skape refleksjon og diskusjon slik at vi sammen kan utvikle et bærekraftig kunnskapssyn for framtida, sier daglig leder Hilde Hem.
– Vi ser frem til en god debatt og inviterer publikum til å utfordre panelet om hvilke kunnskapssyn som skal råde i Helse-Norge, sier debattleder Astrid Borchgrevink Lund.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv