Kreft og psykisk helse

Hva skjer med den psykiske helsa når vi blir alvorlig fysisk syk? Nettopp dette forsker jeg på om dagen. Jeg driver med kompetanseheving i livets skole, høyere utdanning. Jeg har fått kreft. Brystkreft med spredning.

Skrevet av: Thomas Øverbø

LINDA PERSEN: Lucky Linda er 39 år, frilanser, finnmarking, samboer, har 3 barn og er en livsnyter med nomadeblod. Før hun ble frilanser jobbet Linda som prosjektleder i Lebesby og Gamvik kommune med prosjektet Ungdomssatsing Nordkyn, et prosjekt om ungdom, omdømme og bolyst. (FOTO: PRIVAT)

På to uker er livet mitt snudd opp ned. Fra å tro jeg hadde staket ut kursen for den neste tiden, til å ikke vite noe som helst om eget liv, ja dette krever sin kvinne for å si det mildt. Men ikke synes synd på meg, for jeg har det kjempebra tross alt, jeg lever livet og nyter dagene som før, ja antagelig enda mer enn før, for jeg er en livsnyter!

Dagen etter jeg fikk de dårlige nyhetene så sto jeg på scenen og holdt foredrag på Porsgrunnskonferansen, som i år handlet om psykisk helse og humor. Hvordan klarte jeg? Jo, fordi min psykiske helse i dag er knallsterk. Jeg har gått gradene, så da – når noe slikt som dette skjer, så reagerer jeg slik som er naturlig for meg. Jeg fortrenger ikke, jeg gråter innimellom, men jeg er i så god psykisk form at jeg evner å leve mitt liv til det fulle videre.

Jeg er kommet hjem etter første cellegift, og sitter her og tenker – hva med alle de andre? Alle de som blir rammet av fysisk alvorlig sykdom og ikke sitter inne med den erfaringskompetansen jeg har? Se for deg at du sitter på sykehuset, får beskjed om at du har en alvorlig sykdom, legen sier sine innøvde ord, sykepleieren tar deg med på et rom for å snakke litt, men ikke så lenge for da kommer en annen lege for å hente deg til nye undersøkelser, tempo tempo…

Så da sitter du der på flyplassen etterpå mutters alene og lurer – hva skjedde nå? Så kommer tårene og fortvilelsen… og er du ikke da psykisk sterk, ja så stakkars deg! For alt dette henger sammen, det vet vi jo. Men er apparatet godt nok på den psykiske siden for de som blir fysisk syke? Jeg bare spør. Jeg har mine mistanker, og ville bare sette fokus på dette i dag, fordi jeg takker og takker for at jeg har kommet dit jeg er.

Jeg håper virkelig at systemet er godt, fordi jeg tror vi kan bli fysisk friskere om vi har det godt psykisk, og da må vi få den hjelpen vi trenger når alvoret treffer oss.

Vi behøver å ta vår psykiske helse like mye på alvor synes jeg, og ikke bare ta det i «forbifarta» om det er tid. Den stunden jeg hadde med sykepleieren som viste sin omsorg var minst like viktig for meg. På neste runde da beskjeden om spredning kom fikk jeg heldigvis en lege som tok seg tid, en fantastisk kvinne som hadde fokus på min psykiske helse oppi alt dette. Hun ga meg til og med en klem da jeg gikk. Det er første gang jeg har fått en klem av en lege. Det gjorde godt. Det er håp.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv