Kunst- og uttrykksterapi på masternivå

Kunst- og uttrykksterapi er en kreativ tilnærming til den terapeutiske prosess. Nå kan man ta videreutdanning i kunst- og uttrykksterapi på masternivå. Utdannelsen er utviklet i et samarbeid mellom Fakultet for helsevitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Norsk Institutt for Kunstuttrykk & Kommunikasjon (NIKUT).

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

ANERKJENNELSE: Seniorrådgiver Eva Svendsen ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse synes det er bra at kunst- og uttrykksterapi nå gir formell kompetanse på masternivå ved en høgskole i Norge (ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com).

– Vi kjenner glede og stolthet, sier Melinda Meyer ved NIKUT. I 20 år har de arbeidet med diplom-utdannelser i kunst- og uttrykksterapi.

– Nå blir dette arbeidet videreført til en internasjonalt anerkjent mastergrad i Klinisk helsearbeid. Det betyr studiepoeng og rett til lån og stipend for studentene, forteller Meyer.

Større etterspørsel
Bruk av kunst og uttrykk blir brukt i terapi, coaching og veiledning både i offentlig og privat virksomhet. Det blir etterspurt av stadig flere som ønsker å få hjelp til å bli bedre kjent med de ressursene som finnes i og rundt det enkelte mennesket. 

– Mange brukere kan fortelle hvor godt det gjør å kunne uttrykke seg gjennom tekster, poesi, farger, former, bevegelse, sang og musikk, kan Eva Svendsen, seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse for psykisk helse fortelle. 

– Kunst- og uttrykksterapi bygger på et menneskesyn der man tar utgangspunkt i at alle har en kreativ kilde i seg og der de kunstneriske uttrykk er med på å skape tilgang til nye perspektiver på de vanskelige livsopplevelsen og livsvilkårene som menneske sliter med, sier Svendsen som selv er utdannet kunst- og uttrykksterapeut. 

– Man trenger ikke å ha noen kunstneriske talent eller spesielle interesser for å ha nytte av denne formen for tilbud.

Svendsen har opplevd igjen og igjen at det å uttrykke seg gjennom kunst kan føre til et vendepunkt.

– Kunst og uttrykksterapeuter er spesielt opptatt av å skape en trygg og aksepterende atmosfære der brukeren kjenner seg møtt, respektert og anerkjent, sier hun.

Høgskolemaster gir anerkjennelse
– Kunst- og uttrykksterapi burde være tilgjengelig for alle som ønsker det både innen psykisk helse i kommunen og i spesialisthelsetjenestene, mener Svendsen. Hun synes det er bra at utdanningen nå gir formell kompetanse på masternivå ved en høyskole i Norge.

– Det gir tilnærmingen større anerkjennelse, mener seniorrådgiver Eva Svendsen.

Mer informasjon:
Høgskolen i Buskerud, fakultet for helsevitenskap har et solid fag- og forskningsmiljø innen psykisk helsearbeid. Det er etablert et eget Institutt for forskning innen psykisk helse og rus. Den nye videreutdanningen er utviklet i tett samarbeid med dette fagmiljøet og vil være et positivt tilskudd til fakultetets studieportefølje innen psykisk helse feltet.

Søknadsfrist 1. juni 2013 og oppstart er 11. september 2013. Introduksjonskurs 23.-25. mai (obligatorisk for søkere).

For mer informasjon se HiBu.no eller http://www.nikut.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv