Løfter medisinfritt behandlingstilbud politisk

Som reservemamma for en jente som ble overmedisinert har jeg en helt spesiell interesse i dette feltet, sier Kari Kjønaas Kjos leder for Helse- og omsorgskomiteen og deltaker på Toppmøte 2014.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Stortingspolitiker Kjos prioriterte en helt dag på Erfaringskompetanses Toppmøte inne psykisk helse og rus. (FOTO: Birgitte Finne Høifødt)

– Hun jeg er reservemamma for hadde 28 forskjellige medisiner mot sine psykiske plager, og var som en zombie, forteller Kjos, stortingspolitiker for FrP.

– Jeg opplevde på veien sammen med henne et behov og et sterkt ønske om et medisinfritt alternativ innen psykisk helse.

Som politiker ønsker hun derfor å løfte dette feltet.

Overmedisinering på dagsorden

– På Erfaringskompetanses Toppmøte har jeg møtt en bredt sammensatt gruppe, fra fagfeltet og brukerorganisasjoner, til mange spennende innspill om medisinfrie behandlingstilbud.

– Tidligere har jeg opplevd at man lett går i skyttergraver ved at noen fremstiller medisinbruk som noe forferdelig, til de som ikke anerkjenner alternativer. På Toppmøte opplevde jeg at man har funnet fram til en gylden middelvei.

Kjos sier at i løpet av hennes 9 år på Stortinget har ikke overmedisinering vært tema før for ca. 4-5 år siden.

– Jeg kjenner godt til Silje Benedikte-saken, og jeg har møtt de pårørende som mistet datteren sin i selvmord. Hun brukte også svært mange forskjellige psykofarmakologiske preparater.

Medisinering av barn

– Mange pårørende blir heller ikke hørt i slike saker. Vi har en vei å gå når det gjelder overmedisinering, også når det gjelder barn. Tidligere ville ikke barn ned i fem års alderen fått slike preparater, sier Kari Kjos.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen
    Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få....
  • Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?
    Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen....
  • Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent
    Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS, Solveig Bartun Rob, mottok prisen som årets erfaringskonsulent 2019 under konferansen Sterkere Sammen....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv