Medisinerstudenter fikk opplæring av brukermedvirkere innen psykisk helse og rus

I den nye studieplanen for medisinerstudenter har psykisk helse og rus mer plass enn før. Ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Psykisk helse og rusklinikken, fikk studentene undervisning og samtale med tidligere brukere, samt pårørende innen psykisk helse.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Astrid Weber, erfaringskonsulent Christian Tvedt Bugge, medisinstudent og Tordis Sørensen Høifødt, psykiater og ansvarlig for medisinerstudentenes praksis ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Årets undervisning ble svært godt evaluert av 2. års studentene. (FOTO: Carvalho Joaquim)

– Det var viktig for oss at medisinerstudenters første møte med psykisk helsevern ble preget av håp og bevissthet omkring verdier, sier Astrid Weber, erfaringskonsulent ved Fagutviklingsenheten rus og psykiatri ved sykehuset.

– Vi har ikke tidligere hatt noen systematisk bruk av brukere og pårørende i praksisopplæringen av studenter, forteller Tordis Sørensen Høifødt, psykiater og leder ved Fagutviklingsenheten rus og psykiatri ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF (UNN).

En praksis vi skal fortsette med

– Da vi prøvde ut dette for første gang i fjor, fungerte dette så bra at vi har lagt mer ressurser i arbeidet i år. Erfaringen i år med 100 andre års medisinstudenter var så vellykket at dette vil vi fortsette med, sier Sørensen Høifødt som i en årrekke har hatt ansvar for praksis for medisinerstudentene.

– At vi fikk mobilisert så mange erfaringsformidlere, brukerlærere, brukermedvirkere – mennesker med egenerfaring eller pårørendeerfaring til denne undervisningsjobben henger mye på Astrid Webers arbeid og kontaktnett. Uten at de hadde stilt opp hadde det ikke latt seg realisere, sier hun.

Formidlet håp

– Vi hadde en god dialog og godt forarbeid med de 13 som deltok som brukerlærere eller brukermedvirkere. Det viktigste vi ble enige om var å formidle hvor viktig håp er for bedring, gi et innblikk i brukerperspektivet og å utfordre studentene litt på «de og oss» tenkning, sier Weber.

Tilbakemeldingene fra studentene etter en spørreundersøkelse er entydig, dette ønsker mange seg:

«Stort læringsutbytte», «For de fleste er psykiatrien full av myter og fordommer – tror mange har fått et nytt syn på dette fagfeltet, spesielt gjennom å snakke med reelle pasienter og høre deres historie», og «Opplegget på Åsgård var absolutt det beste med hele delemnet, og generelt et høydepunkt for hele semesteret!»

Bygge ned fordommer

– Noe av målsettingen er å bygge ned myter og fordommer blant unge medisinerstudenter. Hos oss fikk de også møte inneliggende pasienter. Det viktigste er i første omgang å få et inntrykk av hvordan vedkommende har det, ikke hva slags lidelse det er snakk om. Det første møte skal bygge ned terskelen og alminneliggjøre plagene. Fokus på sykehistorie kommer senere i studiet, sier Sørensen Høifødt.

– Det gjør noe med maktforholdet når brukerlærere og erfaringsformidlere er likeverdige dialogpartnere med legestudenter. De forteller – med avstand til sin egen historie – og reflekterer sammen med studentene, sier hun.

Undervisning som gjorde inntrykk

For Christian Tvedt Bugge fra Tromsø, andre års medisinstudent ved Uit Norges arktiske universitet, var dette hans første møte med psykisk helsefeltet.

– Vi fikk spørre om hvordan det var å leve med psykisk lidelse. Det som gjorde inntrykk på meg var blant annet en pårørende. Hun hadde selv blitt lidende ved at hennes barn hadde slitt med psyken gjennom mange år, sier han.

– Det var fint å møte mennesker som hadde kommet seg fra en psykisk lidelse. For oss som kommer fra Tromsø har Åsgård en spesiell klang (I dag Klinikk for psykisk helse og rus ved Universitetssykehuset Nord-Norge, red. anm). De vi snakket med og hørte på hadde kommet videre i livet, og ga uttrykk for at behandling og oppfølging hadde hjulpet, sier Christian Tvedt Bugge.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Kunne tvang hjulpet Siw?
    Om lag 2.500 mennesker i Norge har samme livssituasjon som beskrives i dokumentaren om Siw. Er økt bruk av tvang riktig vei å gå?...
  • Vet du nok om valgrettighetene?
    Er du som pårørende eller helsepersonell usikker på rettigheter i forbindelse med valg? Eller opplever du at omgivelsene dine ikke tar valgrettighetene dine på alvor? ...
  • Forskeren forklarer: Når hjelpen fra Nav «virker»
    Forskere tilknyttet OsloMet har undersøkt hvilke gode opplevelser brukere hadde med NAV og hvorfor det opplevdes bra. – Svarene kan gi kunnskap om hva hjelpeapparatet gjør i de tilfeller brukerne synes at hjelpen «virker», sier førsteamanuensis Sidsel Natland....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv