Medisinfrie behandlingstilbud skal realiseres

Oppdragsdokumentet fra Helse- og omsorgsdepartementet har ikke vært fulgt opp om legemiddelfrie behandlingstilbud. Det er nedslående, sier helseminister Bent Høie til Erfaringskompetanse.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

- Vi ønsker økt brukermedvirkning og det gir resultater, konstaterer helseminister Bent Høie.

For å få til en endring innad i fagmiljøet i psykisk helsevern må kulturen endres. Høie opplever at det langt på vei er i ferd med å skje.

-Jeg opplever at fler og fler er med på dette laget: ledere, fagfolk, brukere og pasienter. Selv om dette er en langsiktig og vanskelig jobb, er dette i endring.

For å imøtegå medisinkulturen som mange brukere og pårørende opplever som enerådende innen psykisk helse, handler det også om endring i organisasjonsstruktur, samt i kunnskap og kompetanse, påpeker han.

Et vedtatt oppdrag

-Når det gjelder legemiddelfrie behandlingstilbud har vi stilt krav om at disse må etableres. Jeg har i veldig liten grad sett at det har blitt gjort. Vi må derfor sikre oss at dette vedtatte oppdraget bli gjennomført i praksis, sier han.

Høie trekker også fram at det finnes flere eksempler på god psykisk helsehjelp.

Toppmøtet til Erfaringskompetanse fikk han være vitne til metoden åpen dialog, et nettverksmøte mellom Anne Grete Moland, som har en bipolar lidelse, og hennes sønn og pårørende Alf Henning Moland, samt terapeuten Ulla Rosengren fra DPS ved Akershus universitetssykehus.

Stjerneeksempel

-Jeg er enig med Anne Grete i at gode tilbud i kommunene er viktig, slik som nå hun opplever å få. Dette er et stjerneeksempel på god hjelp! Tidlig hjelp gjør at mange kan få medikamentfri hjelp, slik at de slipper å ende opp i spesialisthelsetjenesten, sier helseministeren til Erfaringskompetanse.

Du kan se hele intervjuet nedenfor.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

 • Det er litt som et eget språk

  kr 100,00
  Kjøp
 • Samarbeid om gode løsninger

  kr 100,00
  Kjøp
 • Journal og epikrise. Hva har du skrevet om meg?

  kr 75,00
  Kjøp
 • Taushetsplikt. Hvem skal vite?

  kr 50,00
  Kjøp

SISTE SAKER

 • Forskeren forklarer: Fra tvang til dialog på sikkerhetsavdelingen
  Pasienten hadde vært i behandling gjennom flere år på sikkerhetsavdeling. Nå har forskere undersøkt effekten av at personalet la om til mer samarbeid og dialog med pasienten....
 • Dette er temaene vi vil løfte frem i 2019
  I 2019 vil Erfaringskompetanse ha særlig fokus på mennesker med alvorlige og langvarige psykiske lidelser. Leder Hilde Hem forteller om planlagte prosjekter for året, og hvordan senteret plasserer seg i det offentlige ordskiftet om psykisk helsevern....
 • Hva var viktig for at jeg kunne bli rusfri?
  Hvilke verktøy har vært, og er, viktige for de som har funnet veien ut av avhengigheten? Prosjektet «Et bedre liv» besøker pasienter i rusbehandling landet rundt for å dele sine bedringshistorier....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv