Når ord redder liv

-Vi har nok reddet mange liv i løpet av de årene vi har holdt på med «Hjelpetelefonen og «Si det med ord». Det sier veileder Arne Kjær som tror anonymitet er et nøkkelord i hjelpen Mental Helse bidrar med.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

ALLTID HÅP: - Det er viktig å ikke gi opp, men alltid tro at det finnes håp, sier veileder Arne Kjær. (Foto: Thomas Øverbø)

Både unge og godt voksne tar kontakt, men det er spesielt aldersgruppen 13-40 år som er representert i tillegg til voksne opp i 60-årene. Det er mange som har behov for å dele sine tanker og derfor tror Kjær at lavterskeltilbudet er viktig for så mange.
– Vi møter alle med samme innstilling uansett hvilke problem de har. Ønsker de å være anonyme, får de naturligvis anledning til det, sier han.

Alltid håp
-Kan dere gjøre en forskjell?
-Vi tror det. Vi lytter og gir tips og råd hvis det er behov for det. Ofte er det vi som får vite om historiene eller utfordringene først. De forteller det gjerne til oss før ting kommer frem til familie og venner. Det skyldes nok at vårt tilbud er anonymt og oppleves ufarlig for mange, sier Kjær som forteller at flere historier har gjort sterke inntrykk.
– Det har vært hendelser ser vi har måttet be om adressen og sende ambulanse i frykt for at vedkommende skulle ta sitt eget liv. Det er viktig å ikke gi opp, men alltid tro at det finnes håp, sier veilederen som deler følgende tilbakemeldinger med Erfaringskompetanses lesere:

Er veldig glad eg har sidetmedord, og at dåkke kan støtte oss litt på veien. Før klarte eg ikkje å komme meg videre, men no hjelp det litt, så eg er takknemlig for at dåkke er der for å prøve å få oss til å få det litt bedre..

Tusen takk for svar. Det ga meg en slik god følelse å få svar. Jeg er vel redd for å fremstå som veldig sytete, men samtidig så er det nesten helbredende for meg å få svar på det jeg skriver. Nesten som et lite mirakel hver gang. Så jeg fortsetter å skrive litt til.

 Hei!
Kjenner ofte det gjør godt å sende inn meldinger til dere, om det er noe viktig eller bare en bagatell. Jeg kjenner jeg har forandret meg mye siden jeg begynte å skrive til dere. Mye av det jeg har slitt med er forsvunnet, mye av det jeg har tatt opp med dere er glemt. Jeg har åpnet meg mer opp for familien, noe som hjelper utrolig! Føler jeg har fått en ny start 🙂

Tusen takk for at dere har en slik side, det hjelper veldig å få det ut <3

Dere skulle bare vist hvor mange dere hjelper^^

Jeg har vært storforbruker av tjenesten sidetmedord.no i noen måneder nå. For en fantastisk tjeneste! Jeg har klaget, grått, kjeftet og vært bitter, men de har svart meg ordentlig hver eneste gang. Jeg tror menneskene som jobber på sidetmedord har lest veldig mye rart. Jeg forstår ærlig talt ikke at de orker. Men de gjør det, og herregud for en jobb de gjør!

Tusen takk for et langt og fint svar. Var godt å få satt ord på det. Det gleder meg stort at jeg endelig blir hørt, satte virkelig pris på svaret ditt:) Er fint å endelig bli hørt, det varmet mer enn 1000 ord kan beskrive.

Svaret jeg fikk varmet langt inn i sjelen. Noen forstår uten å dømme. Det tente et ørlite håp om at jeg klarer denne sommeren, et lys i tunnellen. Tusen takk….  

Her sitter jeg, og har nok engang skrivekløe. Hva skulle jeg gjort uten sidetmedord? Jeg har tenkt mye på det, og dette har forbedret livskvaliteten min betraktelig. Har endelig fått den ”voksenpersonen”, som jeg har savnet største delen av livet, til å dele tankerne mine med.

Gjennom flere år har dere vist stor toleranse og hatt stor takhøyde i forhold til det jeg har skrevet.
Fordi dere ga tilbakemeldinger i særlig tyngre tider sto jeg ikke helt alene da det røynet på som verst.

”Tusen takk for svaret. Det er fantastisk at det finnes en ordning som dette. Føltes veldig bra å lese det du hadde skrevet. Jeg hadde faktisk en stund tenkt å gå til en psykolog, men nå er ikke det behovet like stort lenger. Er ikke sikker på om det ville vært verdt det. I tillegg er det jo veldig dyrt, og dette er gratis. :)”

 ”Men! Jeg har gladting å fortelle. Jeg fikk endelig fortalt mamma om at jeg er selvskader, og det gikk kjempebra. Er litt stolt av meg selv nå.”

 ”Takk for et fint svar, som får meg til å tenke at det kanskje er håp, samt se meg selv utenfra. Jeg opplever denne måten å snakke på som nyttig og god, og er veldig glad for at dere har 

 ”Jeg ville bare takke deg, hvem nå enn du er, for at du leste ordene mine. Det hjalp å få tankene mine ned på “papiret”. Og det gjorde godt at noen så dem da jeg følte meg helt alene og veldig redd”. 

”Tusen takk for at du brukte tiden din på meg, det var forferdelig godt å dele dette med noen, spesielt siden jeg kunne være helt ærlig. Det er fryktelig lenge siden sist det.”

”Jeg vet ikke hvem du er. Likevel er jeg ærlig mot deg. Hvorfor?”

 ”Når jeg fant ut om denne siden så begynte jeg nesten å gråte, jeg ble så lettet av å endelig ha noen å prate med om ting og tang uten å gå noen steder eller ha noen forpliktelser”

 ”Jeg føler meg lettere og bedre til sinns.. Det er også første gang mine indre tanker er delt med noen andre enn meg selv, kan si at en liten barriere er brutt. Noe som føles bra”

MANGE SØKER RÅD: Og trenger noen å snakke med, konstaterer koordinator Lene Pedersen i Hjelpetelefonen.(FOTO: Mental Helse)

MANGE SØKER RÅD: Og trenger noen å snakke med, konstaterer koordinator Lene Pedersen i Hjelpetelefonen.(FOTO: Mental Helse)

10-årsjubileum
Lene Pedersen i Hjelpetefonen og Si det med ord, forteller om stadig flere henvendelser – og de kommer fra hele landet selv om storbyene og Osloområdet er mest representert.
-Det er spesielt jenter som er aktive og tar kontakt, men vi ser at responsen fra gutter er økende.
– Hva er de opptatt av?
-Det handler mye om relasjonsproblemer. Familie, venner, skole, lærere og nærmiljø. Mange er triste og leie.
-NRK TVs fokus på psykisk helse og ungdom, har dere merket noe til det?
-Ja, jeg tror noe av økningen på antall henvendelser skyldes det. Det er viktig med åpenhet og det å sette psykisk helse på dagsorden. Åpenhet og det å lytte er viktig.
Hva slags kompetanse har veilederne?
– De ansatte har ikke helsefaglig bakgrunn, men har forsterket sin kompetanse med blant annet selvmordsforebyggende kurs, forklarer koordinator Lene Pedersen og legger til at de hadde nærmere 50.000 henvendelser i fjor, noe som er en stor økning fra året før. Og i år kan Hjelpetelefonens skrivetjeneste markere sitt ti-årsjubileum.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

 • Samarbeid om gode løsninger

  kr 100,00
  Kjøp
 • Journal og epikrise. Hva har du skrevet om meg?

  kr 75,00
  Kjøp
 • Taushetsplikt. Hvem skal vite?

  kr 50,00
  Kjøp
 • Tvang og samtykke

  kr 50,00
  Kjøp

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv