Raushetskampanjen forebygger!

Eskil Skjeldal mener raushetskampanjen er underlig. Jeg kunne ikke vært mer uenig.

Skrevet av: Ekstern bidragsyter

Solveig Bartun Rob, erfaringskonsulent i Helse Bergen. (Foto: Privat)

Innlegg skrevet av Solveig Bartun Rob

I dag (10.oktober)  ble Verdensdagen for psykisk helse markert og temaet er «Vær raus». Jeg jobber som erfaringskonsulent i Helse Bergen og har sammen med kolleger i dag blant annet delt ut kaffe på bybanen utenfor DPS for å glede andre, for å være raus og for å sette fokus på psykisk helse og alminneliggjøre det.

Jeg leste Eskil Skjeldal sitt innlegg på erfaringskompetanse.no om begrepet «Vær raus», og hans mening om at dette er en underlig raushetskampanje. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Kampanjen er langt ifra underlig, jeg synes den setter fokus på noe vi alle mennesker trenger, nemlig å være raus med oss selv og andre. Skjeldal sier han ikke forstår hva raushet har med psykisk helse å gjøre, og mener det er stigmatiserende.

Han skriver videre: «Denne ovenfra-ned-holdningen er det siste mennesker med psykisk uhelse trenger å utsettes for, og slett ikke i en kampanje som har som mål å gjøre livene deres lettere å leve.»

Jeg ser bruken av kampanjeordet helt annerledes enn Skjeldal, og synes han legger fram en snever seleksjon av begrepet. Raushet speiler ikke en ovenfra-ned-holdning overfor mennesker med psykiske lidelser. Raushet gjelder oss alle, noe denne kampanjen også gjør. Verdensdag-markeringen er ikke kun for mennesker med psykiske lidelser, tvert imot. Den er rettet mot alle mennesker. Alle mennesker har en psykisk helse. Alle trenger raushet. Raushet er noe annet og mer enn toleranse mot andre. Raushet er like mye raushet mot seg selv.

Jeg og mange av de jeg møter i min jobb har en ting felles, vi har vist lite raushet mot oss selv. Hvem er vi som sliter psykisk? Vi er ikke svake mennesker. Vi er mennesker som gjerne har vært sterke for lenge.

Kampanjen viser oss at om vi har mer raushet i samfunnet, kunne vi unngått mange psykiske lidelser. Raushet handler om å være fordomsfri, hvordan vi bør oppføre oss mot hverandre. Dette er en kampanje for å alminneliggjøre og sette fokus på forebygging. Jeg mener vi med dette tema gjør nettopp det.

Og jeg tror raushet smitter og kan læres, nettopp ved å sette fokus på det på en dag som denne. Mangel på raushet er et virkelig problem. Vi trenger et varmere og rausere samfunn. Det ville også gjøre noe med andres og eget selvbilde, som igjen påvirker den psykiske helsen.

Derfor støtter jeg denne kampanjen.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Slik vil de forebygge overdødelighet ved alvorlig psykisk lidelse
    Dødeligheten blant mennesker med schizofren lidelse er over fire ganger høyere enn for normalbefolkningen. – I stedet for å si «Vi kan ikke redde alle» må vi spørre oss «Hvordan kan vi redde flere?» sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse....
  • Vi lanserer nytt videoarkiv
    Vi har nå laget et lett tilgjengelig og søkbart videoarkiv hvor vi har inkludert over 100 filmer fra våre intervjuer, paneldebatter, toppmøter mm. de siste årene. Arkivet er delt inn i kategorier hvor man lett kan finne, se, dele og kommentere innholdet....
  • Forskeren forklarer: Fra rus til et stabilt arbeidsliv
    Ragnhild Fugletveit har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hva som var viktig for at mennesker med rusproblemer kunne bli stabile arbeidstakere. Hun trekker spesielt fram betydningen av å bli «rusfri først»....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv