Realiserte bokdrømmen

Boken «Drøm i våken tilstand» ble strålende godt mottatt på den fullsatte lanseringen forrige uke. Veien fra idé til bok har vært både tidkrevende og særdeles lærerik.

Skrevet av: Thomas Øverbø

VELLYKKET LANSERING: Å realisere bokprosjektet "Drøm i våken tilstand" fra ide til ferdig produkt har vært tidkrevende og lærerikt. Gunn Helen Kristiansen, prosjektleder, svever fortsatt på den vellykkete lanseringen forrige uke. (FOTO: EVA SVENDSEN)

– Den største jobben for oss var å jobbe for at alle tekstene skulle bli gode og fyldige nok, forteller Gunn Helen Kristiansen, som er en av redaktørene for boken. Hun har vært prosjektleder for de syv kvinnene som har bidratt til å skrive tekster til boken «Drøm i våken tilstand».

Boken er et resultat av et skriveverksted hvor syv kvinner med psykoseerfaring kom sammen for å dele sine unike og personlige opplevelser.

De første tekstene som kom inn til redaksjonskomiteen var på en og en halv side fra hver bidragsyter. I boken er bidraget til hver enkelt på rundt 15 sider.

– Vi var tre stykker, Else-Merethe Thyness, Siv Helen Rydheim og meg, som dannet en redaksjonskomité for å jobbe videre med dette. Vi ønsket å ha kontroll og lære så mye som mulig.

Fra ide til bok
Det tok nesten to år å ferdigstille manuskriptet til boken.  

– Da vi sendte inn manus til forlaget, ga vi endelig slipp.

Kristiansen forteller at hun ble litt overrasket over å se redigeringsarbeidet forlaget gjorde før boken ble utgitt.

– Vi trodde vi var 100 prosent ferdige. Jeg er helt imponert over det de har gjort med min tekst, men et par av de andre ble litt overrasket.

Det viktigste bidraget forlaget har gjort, synes Kristiansen, som er utdannet norsklærer, er det språklige arbeidet.

– Forlaget er profesjonelle og har stor språkkunnskap. Det bidro til at tekstene ikke ble gjentagende.

– Jeg er svært fornøyd med jobben de har gjort. De har tatt det jeg har skrevet og videreforedlet dette. Jeg synes teksten min har blitt mer treffsikker, sier Kristiansen til Erfaringskompetanse.no.

Hun svever fortsatt på boklanseringen forrige uke.

– Det var målet jeg har hatt i sikte så utrolig lenge. Nå er horisonten helt klar, verden har blitt åpnet igjen, sier Kristiansen som gleder seg til videre prosjekter.

 Viktig bidrag

Forlagssjef Einar Plyhn i Abstrakt forlag har fulgt bokprosjektet. Han er også svært godt fornøyd med boklanseringen og mottakelsen «Drøm i våken tilstand» har fått til nå.  

– Det var full sal på lanseringen, med rundt 100 stykker til stede og gode faglige bidrag på Litteraturhuset, så det er veldig bra.

Utgivelsesprogrammet til Abstrakt har de senere årene blitt vridd til å få ut gode, faglige erfaringer og kritisk litteratur fra psykisk helsefeltet.

 - Det må nok en personlig motivasjon for å utgi disse bøkene på dette feltet, tror Plyhn.  Andre forlag er kanskje i mindre grad interessert i å utgi disse bøkene, da de sjelden blir pensumlitteratur.

Abstrakt forlag vil likevel jobbe videre for å få ut ny litteratur som kan supplere denne boken.

Løfte problemstillinger
Forlagssjefen forstår at mange synes terskelen for å få antatt ett manuskript kan være svært høy.

– For å få utgitt sine tekster som bok må man både kunne stå frem og formidle på en måte som løfter frem de større problemene i behandlingen, for å ta et eksempel, sier Plyhn.

– Budskapet i denne boken er at behandlingsapparatet ikke lytter, spesielt ikke til mennesker som har psykoser og dette er et problem. Når man ikke lytter til det som blir sagt kan diagnosene bli satt på feil grunnlag.

– Det er få som har refleksjon nok til å løfte perspektivet opp fra seg selv og opp på et nivå hvor det blir relevant for samfunnsdebatten, forklarer han.

Verdifull skriving
Når forlagssjef Plyhn får henvendelser han må avslå, oppfordrer han alltid til at man må fortsette å skrive.

– Jeg pleier å si: fokuser på verdien i å skrive deg igjennom dette. At det ikke blir bok, betyr ikke at skriveriene ikke har en egen verdi.

Boken “Drøm i våken tilstand” inneholder unike bidrag fra syv kvinner med psykoseerfaring. De syv er:

 • Gunn Helen Kristiansen
 • Siv Helen Rydheim
 • Inger Emilie Nitter
 • Wenche Evensen
 • Olaug Heldig Sævareid
 • Maria Nerem Notø
 • Inger Kira Reiter

Else-Merethe Thynes har bidratt til boken som journalist og redaktør.

Ønsker du å låne boken? Ta kontakt med bibliotek@erfaringskompetanse.no.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

 • Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen
  Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få....
 • Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?
  Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen....
 • Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent
  Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS, Solveig Bartun Rob, mottok prisen som årets erfaringskonsulent 2019 under konferansen Sterkere Sammen....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv