Redusert til en diagnose

Det var først når Victoria Ibabao Edwards ble medlem i Mental Helse hun ble klar over at man omtalte det hun hadde vært igjennom som å bli redusert til en diagnose.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Victoria Ibabao Edwards jobber i NAV. Engang var hun selv avhengig av tjenestene fra denne etaten.

Victoria Ibabao Edwards delte sine tanker om retten til å være en samfunnsborger på Landskonferansen for videreutdanninger og masterprogrammer i psykisk helsearbeid for voksne, barn og unge, og innen rus.

En gravid og sprudlende trebarnsmor fortalte om sin utviklingsreise fra pasient med drømmer om studier, til samfunnsborger med rolle som erfaringskonsulent og rådgiver i NAV.

NAV: «Best å tenke uføretrygd»

Victorias rådgiver i NAV skrev i sin uttalelse – i forbindelse med vurdering av eventuell uføretrygd – at man ikke kunne vente at hun kunne klare seg i arbeidslivet. Hennes innsats og aktiviteter i brukerorganisasjoner ble sett på som verdiløse, noe hun opplevde som krenkende og som gjorde selvtilliten enda dårligere.

Victoria: «Jeg vil bli riksadvokat»

-Det var urettferdig å bli målt når jeg var på det nederste nivået i livet mitt, sier hun. Dette gjør noe med selvfølelse og selvtillit når andre ikke ser ens ressurser, og ikke er interessert i ens drømmer. Mine ønsker som ung, var å bli riksadvokat.

Avstumpet i NAV?

Nå, som selv ansatt i NAV, oppdaget hun nylig at hun forsvarte seg overfor brukere som var frustrert over manglende oppfølging av NAV.

-Det er ikke lenger enn to år siden jeg selv var avhengig av tjenestene fra NAV. Nå er jeg i ferd med å glemme hvor hjelpeløs man føler seg overfor dette systemet. Lurer hvordan man blir etter å ha jobbet her i 30 år?

Erfaringskonsulent i NAV, en viktig rolle

Fra flere hold innen NAV-systemet har Victoria hørt uttrykt at stillingen som erfaringskonsulent er svært viktig for å få inn brukerperspektivet i tjenestene, og styrket brukermedvirkningen. Hun har oppgaver både på systemnivå for å få til brukerutvalg i regionene, og vanlige rådgiveroppgaver.

Men stillingen er ikke sikret lenger enn ut dette året. En kan undres på hva som skal til, for at man i NAV skulle se at erfaringskompetansen er nødvendig og kan tilsette flere som Victoria.

Nasjonalt senter for erfaringskompetanse samler erfaringskonsulenter og medarbeidere med brukererfaring som er offentlig ansatt to ganger i året.

Neste samling er den 26. og 27.november 2013 på Quality Hotel Olavsgaard, mellom Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen.

Har du meldt deg på? Vi må ha påmeldingene innen 15. oktober 2013.

Påmeldingene fylles ut via https://www.erfaringskompetanse.no/paamelding-erfaringskonsulenter-26.-og-27.-november  

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen
    Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få....
  • Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?
    Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen....
  • Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent
    Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS, Solveig Bartun Rob, mottok prisen som årets erfaringskonsulent 2019 under konferansen Sterkere Sammen....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv