Resultatet av erfaringskonsulentundersøkelsen

I høst utførte Erfaringskompetanse en undersøkelse blant erfaringskonsulenter som er ansatt i offentlig helsetjeneste, og resultatet av erfaringskonsulentundersøkelsen er nå klart.

Skrevet av: Tone Larsen Hoel

SVAR: Prosjektansvarlig Anne Lisbeth Odinsen legger frem funn fra erfaringskonsulentundersøkelsen (FOTO: Thomas Øverbø)

– I en lengre periode har vi mottatt spørsmål fra både arbeidsgivere, erfaringskonsulenter og andre om erfaringskonsulentene og deres jobbhverdag, og det er en av grunnene til at vi har utført denne undersøkelsen, sier prosjektansvarlig Anne Lisbeth Odinsen.

– Det mest vanlige vi får spørsmål om er lønn og hva som skal legges til grunn når den skal fastsettes. Her vet vi det løses på mange forskjellige måter, og det var derfor interessant for oss å se nærmere på lønn og hva de ulike arbeidsgiverne vurderer at skal regnes med og ikke. Det er også en del som lurer på hvilke arbeidsoppgaver det er vanlig at erfaringskonsulentene har, sier Anne Lisbeth. – Undersøkelsen kan ikke gi et klart svar på hvordan ting skal løses, men det kan gi en pekepinn på hvordan andre har løst det, og også en større forståelse av hvilke utfordringer erfaringskonsulentene står overfor når de går inn i en nyopprettet stilling.

– Vi ser for eksempel at nær halvparten av de som svarer på undersøkelsen kun har fått delvis eller ikke tilfredsstillende opplæring for å kunne gjøre jobben de er satt til. Det er tydelig at det er en jobb som må gjøres på det området. Det henger nok sammen med at det for mange arbeidsplasser er første gangen de ansetter noen i en slik stilling og derfor er veldig usikre selv på hva slags opplæring de skal gi erfaringskonsulenten. Anne Lisbeth forteller at særlig opplæringen i det gjeldende lovverket må tas tak i. – Erfaringskonsulentene har svært ulik bakgrunn, og veldig mange har ikke en helsefaglig utdannelse med opplæring i det gjeldende lovverket. To tredjedeler av erfaringskonsulentene har kun fått delvis opplæring eller ikke i det hele tatt når det gjelder lovverket, og det er noe arbeidsgiver må være obs på, avslutter hun.

Om du ønsker å lese rapporten med resultatet av erfaringskonsulentundersøkelsen kan du laste den ned her.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • – Fotball jager vekk demonene
    Odd ballklubbs klubbhus på Skagerak arena. Denne september-formiddagen er A-laget på vei til Oslo, for å ta seg til semifinalen i årets Norgesmesterskap. Inne på klubbhuset har et annet av Odds seniorlag felles frokost før trening. ...
  • Lederen valgte å ha færre ansatte – med høyere kompetanse
    Kjartan Mølstrevold valgte lavere grunnbemanning av ansatte med høyere kompetanse, mens Lisa Tønnessen tok et oppgjør med husets uskrevne regler. Det har bidratt til et bedre botilbud og mer brukermedvirkning, tror de to mellomlederne....
  • Formidler du din kompetanse som universell sannhet?
    Er klienten «ikke motivert for behandling» eller har han/hun en annen forståelse av hva god hjelp er? Judith van der Weele etterlyser mer kultursensitiv tilnærming til pasienter med minoritetsbakgrunn i psykisk helsevern – og deler noen konkrete tips....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv