Suksess med spillet Helselabyrinten

– En unik mulighet til å kjenne på brukernes utfordringer innenfor psykisk helsefeltet, konkluderte høgskolestudenter etter å ha prøvd spillet «Helselabyrinten». For ca. halvannet år siden lanserte Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse brettspillet.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

"Helselabyrinten – spillet om din psykiske helse” er en blanding av monopol og brettspill og ønsker å motivere til dialog mellom brukere og behandlere. (FOTO: THOMAS ØVERBØ)

– Vi brukte spillet som en anledning til å bli kjent, forteller Dag Willy Tallaksen, førstelektor ved Institutt for Helse, ernæring og ledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Et nytt kull studenter ved videreutdanning i psykisk helsearbeid skulle trommes sammen, blant annet sykepleiere, vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger. Ingen kjente hverandre fra før. – Vi hadde satt av en time til spillet, men det var tydeligvis ikke nok. Spillet engasjerte!

Får føle på pasientens frustrasjon

«Helselabyrinten» er laget som et verktøy til alle som jobber innen psykisk helsefeltet. Målet er å gi økt kunnskap og innsikt om hvordan det er å være avhengig av samfunnets helsetjenester. – Spillet fikk studentene til å føle på det som mange brukere av psykiske helsetjenester møter: – Du blir satt på vent. Du er ikke syk nok, «gå tilbake til start». – Dette gjorde noe med studentene. Gjennom spillet fikk de en førsterangs mulighet til å kjenne på de vanskene mange opplever. Du får ikke god behandling med det første, du må vente på svar. De ordene som studentene følte på var blant annet: Ingen kontroll, venting, frustrerende, kasteball, uforutsigbar, provoserende, ensomt og kjedelig.

Anbefaler Helselabyrinten til politikere og byråkrater

– Dette var en læring, men kanskje bare en brøkdel av hvordan virkeligheten oppleves for pasienten. Som student kan spillet avsluttes, og man kan gå ut av rollen. Men pasienten er dømt til å fortsette i spillet – om sin egen helse, sier Tallaksen. Er det andre grupper i samfunnet du tenker kan ha nytte av dette? – Spillet er i prinsippet for alle, men jeg tror politikere og byråkrater kan ha godt av å leve seg inn i spillet også. Etter at Opptrappingsplanen for psykisk helse tok slutt, og psykisk helse fikk mindre oppmerksomhet, kan dette være en påminner om virkeligheten, ikke minst i disse tider med stortingsvalg, understreker Tallaksen.

Ønsker du mer info om HELSELABYRINTEN?Kontakt oss på mail: post@erfaringskompetanse.no Spillet koster 500 kr + porto (170 kr) = 670 kr.

Bestill via bibliotek@erfaringskompetanse.no Les artikkelen fra lanseringen her. Spillet kan også lånes ved vårt bibliotek

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv