Temakveld: Hva tenker vi om forslaget til en ny tvangslov?

Bjørn Henning Østenstad, Mette Ellingsdalen og Tor Ketil Larsen kommer til Litteraturhuset for å dele sine tanker om det nye forslaget om ny tvangslov.

Skrevet av: Lena Beathe Arneberg

Østenstad, Larsen og Ellingsdalen er klare for temakveld på Litteraturhuset i Oslo.

Torsdag 12. september arrangerer vi i Erfaringskompetanse nok en gang temakveld på Litteraturhuset. Denne gangen er det forslaget til en ny tvangslov, med fokus på rus og psykisk helse, som står på agendaen.

Utvalgsleder Bjørn Henning Østenstad, psykiater Tor Ketil Larsen og politisk rådgiver i organisasjonen We Shall Overcome, Mette Ellingsdalen, kommer for å dele sine tanker om lovutvalgets innstilling.

Gratis arrangement

Hensikten med arrangementet er å få bedre innsikt i forslaget om ny tvangslov, samt legge til rette for en nyansert og opplyst debatt mens høringsrunden pågår.

Lovforslagets hovedpunkt blir presentert av Østenstad, mens Ellingsdalen og Larsen vil kommentere fra sine ulike posisjoner.  Arrangementet er gratis, og det vil bli åpnet for spørsmål fra salen. I ettertid vil det også bli lagt ut videoopptak her på erfaringskompetanse.no.

Kommer du på temakvelden? Kl: 18:30 – 20:30 på Litteraturhuset i Oslo (kun 200 plasser) Her finner du arrangementet på Facebook.

Reservasjonsrett

18.juni ble Lov om tvangsbegrensning overlevert til statsråd Bent Høie.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om det nye lovforslaget

Ett av forslagene er at personer som tidligere har vært psykotiske og har blitt behandlet med antipsykotiske legemidler, skal kunne reservere seg mot fremtidig medikamentell behandling.

Østenstad-utvalget foreslår også å fase ut bruk av mekaniske tvangsmidler, inkludert belter og beltesenger, innen tre år.

De vil også erstatte dagens kontrollkommisjoner med nye tvangsbegrensningsnemder, bestående av en jurist, en lege, en person med egenerfaring og en fjerde person som kan tilkalles ved behov.

Seniorrådgiver og forsker i Erfaringskompetanse, Arnhild Lauveng, har sittet i utvalget. Hun har laget en kort tekst med gjennomgang av det nye lovforslaget. Denne gjennomgangen kan leses her.

Vi anbefaler ellers at du leser hele det fullstendige lovforslaget, og gjerne også forarbeidene til loven.

Her er de første reaksjonene fra Mette Ellingsdalen, Tove Gunderesen, Trond Aarre og Tommy Sjåfjell.

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Lauveng om hvorfor hun støtter lovforslaget
    Mens Arnhild Lauveng deltok i arbeidet med å utforme Tvangsbegrensningsloven, vurderte hun å ta ut dissens flere ganger. Hun forteller hvorfor hun likevel endte opp med å støtte- og ha stor tro på lovforslaget....
  • Forskeren forklarer: Betydningen av å høre andres bedringshistorier
    Forsker Henning Pettersen ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) har sammen med fire medforskere undersøkt hva tidligere rusmiddelbrukere erfarte som nyttig i rusbehandling og recovery....
  • Nytt verktøy for brukermedvirkning ved psykose
    Norges første samvalgsverktøy for psykose er nå publisert på helsenorge.no. Hensikten er at pasienter kan gjøre informerte valg om egen behandling. ...

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv