Toppmøte 2019: – På mitt sykeste var hjelpen jeg fikk dårligst

Erfaringsformidler Helen Wesnes mener hun fikk minst kompetent psykisk helsehjelp da hun var på sitt sykeste. – Men nå som jeg regnes som frisk og kan heve stemmen, er tilbudet langt bedre.

Skrevet av: Lena Beathe Arneberg

Helen Wesnes vil blant annet snakke om prioritering av ressurser i psykiatrien på årets Toppmøte. (Foto: Privat)

Wesnes er aktuell med foredraget «Mottatt behandling vs. Ønsket behandling» til årets Toppmøte, og vil dele sine erfaringer som pasient i psykisk helsevern. I 15 år var hun under medikamentell behandling, og har lang historikk med feildiagnostisering og feilbehandling.

På Toppmøtet 3. april tar hun utgangspunkt i sin egen historie og vil reflektere rundt hva som kan gjøres bedre i tjenestene.

LES OGSÅ: Dette skal Kirkengen snakke om på Toppmøte

– Jeg kommer til å snakke litt om problematiske sider ved den rådende biomedisinske modellen, organiseringen og ressursfordelingen i feltet og om mangelen på koordinerte tilbud, forteller hun om foredraget sitt.

Wesnes er også kritisk til ambisjonsnivået for hjelpen som tilbys pasientene som er hardest rammet i psykiatrien. Hun spør seg om det ikke vurderes som kostnadsnyttig nok å bruke ressurser på de som trenger det mest.

– På mitt sykeste var hjelpen jeg fikk dårligst og minst kompetent. Opplegget rundt meg var preget av stillstand uten progresjon, det var som om jeg var satt i medikamentell oppbevaring.

– Nå som jeg regnes som frisk og kan heve stemmen, er tilbudet om oppfølging og psykologtimer langt bedre. Det blir feil dersom lettere psykiske problemer prioriteres over de med tyngre diagnoser. Det er nødvendig med en omprioritering av ressursene i feltet, sier hun.

LES OGSÅ: – Må ikke bli for opptatt av de riktige metodene

Tormod Klovning, prosjektleder for arrangementet og seniorrådgiver i Erfaringskompetanse, mener Wesnes’ stemme blir viktig for årets Toppmøte.

– Hun formidler sterkt og tydelig sin historie om feilbehandling i psykiatrien. Vi kan vente oss klar og tydelig tale om hva hun fikk og hva hun ikke fikk av god behandling og omsorg.

– Toppmøte 2019 trenger å høre de ubehagelige fortellingene slik at disse erfaringene ikke repeteres eller usynliggjøres, sier han.

Hele foredraget fra Helen Wesnes, samt en rekke andre innledere, kan du få med deg 3. april, når Toppmøtet streames live på nettsida vår.

Hensikten med Toppmøtet er å skape en møteplass der fag, erfaring og politikere kan møtes. Toppmøtet er en konferanse der kunnskap og tanker om et tema eller en problemstilling deles gjennom presentasjoner og dialog.

Arrangementet har 100 plasser og er for inviterte deltakere. Du kan følge LIVE-stream og se programmet her.

Her kan du lese mer om tidligere toppmøter

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Slik vil de forebygge overdødelighet ved alvorlig psykisk lidelse
    Dødeligheten blant mennesker med schizofren lidelse er over fire ganger høyere enn for normalbefolkningen. – I stedet for å si «Vi kan ikke redde alle» må vi spørre oss «Hvordan kan vi redde flere?» sier Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse....
  • Vi lanserer nytt videoarkiv
    Vi har nå laget et lett tilgjengelig og søkbart videoarkiv hvor vi har inkludert over 100 filmer fra våre intervjuer, paneldebatter, toppmøter mm. de siste årene. Arkivet er delt inn i kategorier hvor man lett kan finne, se, dele og kommentere innholdet....
  • Forskeren forklarer: Fra rus til et stabilt arbeidsliv
    Ragnhild Fugletveit har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hva som var viktig for at mennesker med rusproblemer kunne bli stabile arbeidstakere. Hun trekker spesielt fram betydningen av å bli «rusfri først»....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv