Trening kan redusere helsemessig havari

-Mange med psykiske plager blir passive, deprimerte og angstfylte. Men dette er det ofte mulig å gjøre noe med, sier professor og spesialist i psykiatri, Egil W. Martinsen.

Skrevet av: Astrid Borchgrevink Lund

KROPP OG SINN: -Det er viktig å sikre den fysiske helsa. Den påvirker igjen vårt humør, velvære og psyke, sier professor og spesialt i psykiatri, Egil W. Martinsen. Han har skrevet bok om kropp, sinn og kognitiv terapi. (Foto: Privat)

Han mener bestemt at fysisk aktivitet påvirker sinnet og begrunner dette ut fra en kognitiv teori.

– Man kan ikke si til en person med angst at han ikke skal være redd eller at en deprimert må slutte å være lei seg. Men man kan påvirke følelsene ved å gripe fatt i tankegangen til den det gjelder. Her kommer fysisk aktivitet inn. Det er så lett for at plagene blir vedlikeholdt, derfor bør mønsteret brytes.
– Kan man trene seg frisk?
– Mange kan, men ikke alle. Og her tenker jeg på flere områder hvor det kan fungere; Depresjon, angstlidelser som panikkangst og generell angst og spiseforstyrrelser som for eksempel bulimi, sier Martinsen som har skrevet boka «Kropp og sinn – fysisk aktivitet og psykisk helse». Boka er forskningsbasert og inneholder både teori og praksis.

 

Ikke alltid finne årsak
-Men kan fysisk trening være en sovepute når mer hjelp trengs?
-Hvis man blir frisk av depresjonen gjennom å trene, må det være veldig bra. Vi må ikke alltid gå til årsaken. Like viktig er å tenke på symptomene. Det er alltid flere årsaker. Det er viktig å lete etter hva som vedlikeholder plager og se at mennesker har evner til å komme seg gjennom plager. Og her er noe av nøkkelen forskjellige former for aktivitet.

Doktorgrad om fysisk aktivitet
– I forhold til fysisk aktivitet og medikamenter ser vi at vektøkning kan være en bivirkning. Hvordan håndtere det?
– Vektøkningen kan justeres ved at man forbrenner mer energi og samtidig får tatt en ny vurdering av medikamentene som blir brukt, mener Martinsen som jobber ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo Universitetssykehus og UiO. Han har tidligere vært leder for Norsk forening for kognitiv terapi og doktorgraden i 1989 handlet om fysisk aktivitet som behandlingsmetode ved psykiske lidelser.

-Hvorfor ble du opptatt av nettopp dette temaet innen psykisk helsefeltet?
-Det er viktig å sikre den fysiske helsa. Den påvirker igjen vårt humør, velvære og psyke, sier han til Erfaringskompetanse.no.

 

Boka «Kropp og sinn – Fysisk aktivitet – psykisk helse – kognitiv terapi” er gitt ut på Fagbokforlaget og kan lånes fra vårt bibliotek. Send oss en mail: Post@erfaringskompetanse.no

 

 

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Angrer på at hun har delt sin historie fra scenen
    Hun trodde det var forventet av en erfaringskonsulent å skulle dele sin historie i ulike faglige forsamlinger. Men nå vil Anne Eriksen Hammer ha mer fokus på konsekvensene åpenheten på en scene kan få....
  • Hvor kommer håpet og håpløsheten fra?
    Hva er håp, og er det noe som kommer innenfra eller utenfra? Dét var spørsmål som fikk fram mange ulike perspektiver rundt bordene på Sterkere Sammen-konferansen....
  • Solveig er kåret til årets erfaringskonsulent
    Erfaringskonsulent ved Kronstad DPS, Solveig Bartun Rob, mottok prisen som årets erfaringskonsulent 2019 under konferansen Sterkere Sammen....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv