Valdres viser veien

-Det er unikt at seks kommuner har fått til et samarbeid om en praktisk håndbok i arbeidet med psykisk helse og rus, hvor brukermedvirkning er helt sentralt, sier rådmann Erland Odden fra Sør-Aurdal kommune.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Odin-håndboka ble nylig lansert på Fagernes, og rådmann Erland Odden håper bokas godt utviklende modell fra Valdres-kommunene kan brukes og utvikles av langt flere enn i dag (FOTO: Birgitte Finne Høifødt).

40 fagfolk, brukere og representanter fra Valdres kommunene var samlet på Fagernes da Odin-håndboken ble lansert i går.

-Dette er en spennende dag, og Odin-håndboken er et resultat av et arbeid som har pågått lenge, sa Erland Odden.

Odin-navnet kommer fra modellen Open Dialogues in Network meetings, som ble utviklet som en arbeidsform i Finland i det psykiske arbeidsfeltet, og er i kontinuerlig utvikling.

Unikt nettverksmiljø

Rådmannen viste til det unike nettverksmøteorienterte fag- og brukermiljøet som har vokst fram i Valdres, helt fra den spede start i 1999, og frem til at åpne dialoger i nettverksmøter er en etablert del av helsetjenesten i Valdres.

-Nasjonalt senter for erfaringskompetanse valgte å løfte fram Odin-håndboka fordi dette er erfaringsbasert kunnskap fra bruker, pårørende og fagfolk, sa seniorrådgiver Eva Svendsen, som ledet boklanseringen.

Hun beskriver nettverksmøtet som et tilbud og en tilnærming til helseutfordringer som kan ivareta hele mennesket og dets relasjoner.

Hva er et nettverksmøte

På lanseringsdagen ble det også vist hvordan en åpen dialog i et nettverksmøte fungerte, i en sirkel der brukere, pårørende og fagfolk satt sammen.

For alle ble det en erfaring i hva som ligger i Odin-håndbokens tre verdier: Åpenhet, ekthet, og ubetinget varme. Deling av følelser og erfaringer gjør at vi kommer nærmere de ressurser og muligheter som finnes i hvert menneske.

Obligatorisk pensum

-At nettopp brukere og pårørende etterspør denne tilnærmingen gjør at Odin-håndboken bør være obligatorisk pensum i alle sosial-og helsefagutdanningene. Den er også relevant innen barnehagelærerutdanningen, barnevernspedagogikkutdanning, samt innen psykologi- og medisinutdanningene, sier Eva Svendsen.

Odin-håndboka er nå publisert på våre nettsider som en bladbar PDF.

Ønsker du mer informasjon, kontakt oss på post@erfaringskompetanse.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

SISTE SAKER

  • Kunne tvang hjulpet Siw?
    Om lag 2.500 mennesker i Norge har samme livssituasjon som beskrives i dokumentaren om Siw. Er økt bruk av tvang riktig vei å gå?...
  • Vet du nok om valgrettighetene?
    Er du som pårørende eller helsepersonell usikker på rettigheter i forbindelse med valg? Eller opplever du at omgivelsene dine ikke tar valgrettighetene dine på alvor? ...
  • Forskeren forklarer: Når hjelpen fra Nav «virker»
    Forskere tilknyttet OsloMet har undersøkt hvilke gode opplevelser brukere hadde med NAV og hvorfor det opplevdes bra. – Svarene kan gi kunnskap om hva hjelpeapparatet gjør i de tilfeller brukerne synes at hjelpen «virker», sier førsteamanuensis Sidsel Natland....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv