Valdres viser veien

-Det er unikt at seks kommuner har fått til et samarbeid om en praktisk håndbok i arbeidet med psykisk helse og rus, hvor brukermedvirkning er helt sentralt, sier rådmann Erland Odden fra Sør-Aurdal kommune.

Skrevet av: Birgitte Finne Høifødt

Odin-håndboka ble nylig lansert på Fagernes, og rådmann Erland Odden håper bokas godt utviklende modell fra Valdres-kommunene kan brukes og utvikles av langt flere enn i dag (FOTO: Birgitte Finne Høifødt).

40 fagfolk, brukere og representanter fra Valdres kommunene var samlet på Fagernes da Odin-håndboken ble lansert i går.

-Dette er en spennende dag, og Odin-håndboken er et resultat av et arbeid som har pågått lenge, sa Erland Odden.

Odin-navnet kommer fra modellen Open Dialogues in Network meetings, som ble utviklet som en arbeidsform i Finland i det psykiske arbeidsfeltet, og er i kontinuerlig utvikling.

Unikt nettverksmiljø

Rådmannen viste til det unike nettverksmøteorienterte fag- og brukermiljøet som har vokst fram i Valdres, helt fra den spede start i 1999, og frem til at åpne dialoger i nettverksmøter er en etablert del av helsetjenesten i Valdres.

-Nasjonalt senter for erfaringskompetanse valgte å løfte fram Odin-håndboka fordi dette er erfaringsbasert kunnskap fra bruker, pårørende og fagfolk, sa seniorrådgiver Eva Svendsen, som ledet boklanseringen.

Hun beskriver nettverksmøtet som et tilbud og en tilnærming til helseutfordringer som kan ivareta hele mennesket og dets relasjoner.

Hva er et nettverksmøte

På lanseringsdagen ble det også vist hvordan en åpen dialog i et nettverksmøte fungerte, i en sirkel der brukere, pårørende og fagfolk satt sammen.

For alle ble det en erfaring i hva som ligger i Odin-håndbokens tre verdier: Åpenhet, ekthet, og ubetinget varme. Deling av følelser og erfaringer gjør at vi kommer nærmere de ressurser og muligheter som finnes i hvert menneske.

Obligatorisk pensum

-At nettopp brukere og pårørende etterspør denne tilnærmingen gjør at Odin-håndboken bør være obligatorisk pensum i alle sosial-og helsefagutdanningene. Den er også relevant innen barnehagelærerutdanningen, barnevernspedagogikkutdanning, samt innen psykologi- og medisinutdanningene, sier Eva Svendsen.

Odin-håndboka er nå publisert på våre nettsider som en bladbar PDF.

Ønsker du mer informasjon, kontakt oss på post@erfaringskompetanse.no

Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.
Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.

RELATERTE SAKER

FRA NETTBUTIKKEN

 • Det er litt som et eget språk

  kr 100,00
  Kjøp
 • Samarbeid om gode løsninger

  kr 100,00
  Kjøp
 • Journal og epikrise. Hva har du skrevet om meg?

  kr 75,00
  Kjøp
 • Taushetsplikt. Hvem skal vite?

  kr 50,00
  Kjøp

SISTE SAKER

 • Paradoksene ved å få hjelp av ACT-team
  Ann-Mari Lofthus har i sitt doktorgradsprosjekt undersøkt brukeres erfaringer med ACT-team. Hun fant tilfredshet - men også noen paradokser....
 • Astrid Weber vant pris: – Overveldende
  Erfaringskonsulent Astrid Weber vant Akuttpsykiatriprisen 2019. – Fint å bli minnet på at arbeidet legges merke til, sa hun fra scenen....
 • Dystre funn om skjermingspraksis ved 12 sykehus
  Sivilombudsmannen har undersøkt skjermingspraksisen ved 12 sykehus og er bekymret over funnene. Helsedirektoratet oppfordrer kontrollkommisjonene til å ha økt fokus på skjermingsforhold ved besøk og gjennomgang av institusjoner....

Aktuelt

Se alle nyheter i vårt nyhetsarkiv